Nyaralás babával? Nem a legpihentetőbb!

Talán nem véletlen, hogy a családalapítás előtt álló párok sokan a babatervezés előtt szeretnének utazgatni minél többet kettesben. A kicsivel ugyanis mindez jóval körülményesebb.

Akárhová nem vihetjük a kisgyermekünket – onnantól kezdve tehát, hogy babát vállalunk, lehetőségeink korlátozottabbak. Nem kell lemondani semmiről, csupán fel kell készülnünk alaposan, hogy az apróság is jól érezze magát.

Valószínűleg jól csinálják azok a párok, akik még babavállalás előtt minél több helyre elmennek kettesben, úgymond “kiélni magukat”, hiszen ha már gyermek is van, más szempontokat is számba kell venni, nemcsak azt, hogy mi jól érezzük magunkat. Talán nem a pihenés az elsődleges, ami eszünkbe jut egy gyermekes nyaralásról. Pedig nem kell megijedni.

Persze, semmi sem olyan, mint rég: már az utazótáskába pakolandó holmik mennyisége sem átlagos hiszen a babának számos dologra van szüksége, ami nélkül el sem indulhatunk. Pánikba esni mindenesetre nem kell! Arra semmiképp se gondoljunk, hogy az egész nyaralás csak aggódásból és lóti-futiból fog állni, mert akkor valószínűleg olyan is lesz. Nem olyan nehéz megoldani a dolgokat, csak alaposan fel kell készülni.

baba-mama

Mi kell a babának?

Sokan úgy gondolják: maguknak se egyszerű mindent összekészíteni, ami kellhet a vakációra, hát még ha ott a gyerek. Legokosabb, ha írunk előre egy listát arról, mi az, amire mindenképp szükségünk lesz a nyaraláson: gondoljuk végig, hogy a nap kezdésétől a lefektetésig mi kell a gyereknek, így valószínűleg nem felejtünk ki semmit. Túlzásokba ne essünk, jó minden helyzetre felkészülni, de azért ne a fél gyerekszobát vigyük. Ráadásul a helyszínen is megvehetjük, ha valami éppenséggel hiányzik.

Persze, hogy egy szülőnek óhatatlanul eszébe jut: mi lesz, ha a gyermek megbetegszik, belázasodik, elrontja a gyomrát, és így tovább. A legszükségesebb gyógyszerekből is legyen nálunk! Lázcsillapító például ajánlott, de olyan gyógyszerek, kenőcsök is, amelyeket rovarcsípés vagy a leégés ellen bevethetünk. Vigyázzunk, hogy a baba ne égjen le, lehetőleg ne tartózkodjon soha túl sokat a tűző napon, kenjük be őt is naptejjel, és kis sapkával, szellős ruhával megvédhetjük a napsugaraktól séta vagy játék közben is.

És itt jön a sorban, amire korábban nem volt szükségünk – a kicsinek való játékok! Jól jöhet a babák számára gyártott kis medence, ahol biztonságban érezheti magát a tóhoz vagy a tengerhez képest – ha nem fél a kicsi, megmártóztathatjuk a “nagy vízben”, de ne erőltessük, ha nem tetszik neki a dolog. A homokozó készlet sem hiányozhat. Egy apró napernyő is jó szolgálatot tesz!

Mindig igyekezzünk kialakítani egy kényelmes fekhelyet is számára, ahol lepihenhet, és nem lesz nyűgös – ne feledjük, a kialvatlanságból adódó hisztiktől így megmenekülhetünk.

nyaralas

A baba nem élvezi annyira?Miközben igyekszünk a baba életritmusához is alkalmazkodni, azért magunkra is gondoljunk. Attól, hogy ott van a gyermek, nyugodtan csinálhatunk bármi egyebet is, ami kikapcsol. Elmehetünk rövid kirándulásra, városnézésre, ha nem túl fárasztó. Ne hagyjuk otthon a könyvet, amit épp nemrég vásároltunk, de még belenézni sem volt időnk. Kezeljük a nyaraláson adódó váratlan szituációkat rugalmasan – nem kell megijedni, ha valami nem a terv szerint történik. Ha nem aggódjuk túl a dolgokat, életünk egyik legszebb nyaralását töltjük el a csemeténkkel!

Természetes, hogy kezdetben nehéz a helyzetet elfogadtatni a kicsivel, hiszen számára az otthoni a biztonságos környezet. Neki az a fontos, hogy szülei vele legyenek, az újdonságok zavarba hozzák. Persze hiába gondoljuk úgy, mekkora dolog, hogy már kisgyermekként láthatja a tengert és csodaszép helyeken járhat, az ő emlékezetében ebből sajnos vajmi kevés marad majd meg. Maximum a szülők mesélhetik el neki évekkel később azaranyos fotókkal fűszerezve – milyen szép is volt az az első nyaralás!

Forrás: