A kullancsok mindenkit csípnek

A kullancs egy vérszívó atkaféle, melynek csípésére a közhiedelemmel ellentétben nem csak erdei séták kapcsán lehet számítani. Kertekben, parkokban éppúgy össze lehet szedni őket, mint kiránduláskor.

A kullancscsípés jelentőségét az adja, hogy a fertőzött vérszívó parazita csípése során bizonyos kórokozók az „áldozat” szervezetébe kerülhetnek, és ott különböző megbetegedéseket okozhatnak. Mivel a kullancs csípése fájdalmatlan, és fertőzöttségét nem lehet szabad szemmel megállapítani, ezért a leghelyesebb magatartás az, hogy amennyiben a gyermekünk olyan helyen tartózkodott az áprilistól-októberig tartó időszakban, ahol esélye lehetett a kullancscsípésre, akkor tevékenysége végeztével alaposan átvizsgáljuk a bőrét, és ha kullancsot találunk, akkor azt mielőbb eltávolítjuk.

Nagyon fontos, hogy a szem előtt láthatatlan helyeket is a vizsgálódás tárgyává tegyük (hajjal, szőrrel fedett területek, összefekvő bőrterületek, mint pl. a farpofák, nemi szervek környéke), mert bizony ott is meghúzódhat a kullancs. Abban az esetben, ha a nap nagy részét erdős, ligetes környezetben töltjük, akkor érdemes a gyermekek bőrét pár óránként átvizsgálni. A kullancscsípés elkerülésére a legbiztosabb megoldás az lenne, ha elkerülnénk azokat a helyeket, ahol a kullancs meghúzódhat.

9a3ij56u

Természetesen ez kivitelezhetetlen, mert akkor gyakorlatilag szobafogságra ítélnénk családunkat, és számos igen kellemes szabadtéri programtól fosztanánk meg gyermekeinket. De azért van néhány alapszabály az előbb említetteken túl, ami csökkentheti a kullancscsípés valószínűségét. Ilyen a zárt ruházat viselése, a felsőruházat nadrágba, a nadrág szárának zokniba tűrése, a hosszú hajak összefogása, a sapka viselése.

Bizonyos erős szagú készítmények fogyasztásának (pl. alkohol, hagyma, fokhagyma, B-vitamin) megelőző hatását nem bizonyították, de embertársaink távoltartására biztosan használhatók…Ugyanez igaz az ún. kullancsriasztó krémek, spray-k használatára is. Biztosnak tűnik, hogy a számunkra kellemtelen szagú riasztók a kullancsok szaglását kevésbé irritálja.

A kullancs eltávolítása

Mivel a kullancs által terjesztett egyik betegség, a Lyme-kór kórokozója a kullancs gyomrában van, ezért nem jó, ha olyan praktikákhoz folyamodunk, amely a kullancsot öklendezésre készteti. A kullancs eltávolítása után akár napokon keresztül is visszamaradhat egy kis bőrpír vagy göbcse a csípés helyén, de ennek jellege nem változik, illetve 1-2 héten belül megszűnik.

Forrás: