Pelenka alatt nyáron

Nagy melegben sok kisgyermekes családban merül fel a kérdés, hogyan előzzük meg, hogy kisbabánk bőre kipirosodjon, és viszkető kellemetlen kiütések alakuljanak ki. De mik is ezek?

A pelenkadermatitis, elsősorban a pelenkával közvetlenül fedett területeken kialakuló bőrgyulladás, amelyet hámlás kísérhet. A tünetek (többek között kipirosodott babapopsi) kialakulásában több tényező szerepel, pl. a bőr dörzsölése, a széklet és a vizelet enzimeinek a bőrt károsító hatása. Hátterében allergiás reakció és gombás fertőzés is állhat.

A pelenkadermatitis kezelésében a bőr szárazon tartásának kulcsszerepe van. Célszerű a nagy nedvszívó képességgel bíró, ún. hidrogél szuperabszorbens anyaggal ellátott, eldobható pelenkák használata, melyek a vizeletet fizikai tulajdonságuknál fogva megkötik.

A kereskedelemben kapható törlőkendőket a legtöbb csecsemő jól tűri, de használatuk bármilyen fokú allergiás tünet jelentkezése esetén ellenjavallt. A piros babapopsin a bőrt nem szabad dörzsölni, csak óvatosan felitatni róla a vizet.

baba36

A vizelettel és/vagy a széklettel szennyezett bőrt meleg vízzel csap alatt vagy vattapamaccsal lehet és kell is letisztítani. Terjedjen ki figyelmünk a hajlatokban maradt szennyeződésre és kenőcsmaradványokra is. A nemi szervek környékének tisztítása is legyen alapos, körültekintő. Lányoknál a törlés iránya mindig fentről lefelé, tehát a végbélnyílás irányába történjen.

Bőrvédő krémekkel kiválóan csökkenthető a vizelet és széklet érintkezése a bőrrel. Ezek a krémek kiegészítő terápiaként is igen hasznosak, és minimalizálják a betegség visszatérésének esélyét. Fontos a bőr kezelése a gyermekorvos által javasolt speciális kenőcsökkel.

tipp7

A pelenkázások alkalmával próbáljuk egy kis időre szabadon hagyni a gyulladt területet, hogy jól megszáradjon. Amennyiben lehetőségeink megengedik, a még csúszó-mászó pöttömökre, csak egy kis bugyit adjunk, amit baleset esetén átcserélünk.

Kerülendő a bőr erőltetett tisztítása, hintőpor vagy egyéb irritáló anyagok használata és egyes esetekben átmeneti étrendváltoztatásra is szükség lehet. Ha a gyulladást a pelenka márkájának váltása okozta, mindenképpen térjünk vissza az előzőleg használt pelenkára.

Javasolt a gyakori pelenkacsere nappal 2 óránként, éjjel legalább egyszer. Szülők gyakran megkérdezik hogy enyhébb-súlyosabb pelenkadermatitis esetén, a textilpelenkához való visszatérés esetleg megoldaná-e a gondot?

Csökkenne-e a pelenkadermatitis súlyossága és előfordulásának gyakorisága?

Sajnos nem, inkább növekedne az előfordulási arány és a súlyosság is. Az abszorbens gélmaggal ellátott eldobható pelenka csökkenti a pelenkatáji bőrgyulladás gyakoriságát.

Az eldobható papírpelenkák esetleges illatosító-anyagai, széli ragasztóanyaguk ritkán, de okozhatnak allergiás reakciót, ahogyan a mosószerek, tisztítószerek is.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: