Ijesztő, de hatékony – orrszívó porszívó

A kicsi gyermekek nem képesek arra, hogy eldugult orrukat kifújják, megpróbálják kitisztítani azt. Mit tehetünk értük?

Egy felnőtt tudja, mikor van szüksége alapos orrtisztításra, és egyszerűen el is végzi azt, ám egy kisgyermek nem képes egyedül megoldani: nem tudja kifújni az orrát. Márpedig a nátha egészen kicsi korban sem kíméli az embert. Ha a fertőzött váladék felgyülemlik az orrban, pang, nincs rendesen kitakarítva, abból középfülgyulladás, arcüreggyulladás, orrmandula-gyulladás is lehet. A fertőzött váladék, ha nem távolítják el, eljut a hörgőkbe és a légcsőbe is. Ha a baba lenyeli azt, hasfájás, hasmenés, hányás kínozhatja, a lenyelt váladéknak gyomorhurut lehet a következménye.

A csecsemő, a kisbaba számára, akinek el van dugulva az orra, még a táplálkozás is nehézkes  – mivel ő automatikusan az orrán keresztül lélegzik. Ha szopik, orrjáratának tisztának kell lennie.

Mint kitűnik tehát, több okból állnak a szülők rendelkezésére korszerű megoldások, melyekkel a babák orrát hatékonyan lehet tisztítani. Hat éves korig használhatók ezek az eszközök. A modern megoldások között többféle módszer is fellelhető.

Hogyan tisztítsuk gyermekünk orrát?

A váladékot nemcsak az orrbemenetből kell eltávolítani, hanem az orrüreg hátsó részéből is. A kis pumpához hasonlító kézi orrszívó nem túl hatékony ebben.

baba40

Habár ijesztő lehet a külseje, a kisbaba ellátásához szükséges dolgok közül manapság nem hiányozhat egy orrszívásra alkalmas eszköz. Az elektromos orrszívó illetve az orrszívó porszívó a legismertebb. A szülők többsége az utóbbit tartja igazán jónak, mivel minden váladékot kiszed, és praktikus. Az elektromos orrszívó halkabban működik, de hatékonyságát tekintve gyengébb, több szülő véleménye szerint a tömítőgyűrű is többször esik ki belőle.

A kisgyermekesek nagy része mindkettőt kipróbálja, majd dönt az egyik mellett, de legtöbbjük úgy véli, ha egy halkan működő, mégis erős szívóhatást kiváltó elemes orrszívó létezne, az lenne az ideális megoldás.

A szülőket először nemcsak a procedúra ijesztheti meg, hanem az is, hogy a gyerekek egy része fél ezektől az eszközöktől, és már a láttukra ordítani kezd – mások számára azonban nem jelent különösebb gondot, ha anya vagy apa elővesz egy orrszívót. Idővel a kicsik megszokják, és az orr valóban hatékonyan kitisztítható segítségükkel.

Az orrszívó porszívó tehát riasztó külseje ellenére kiválóan használható, sőt, egy másfél éves gyermek magától is tudja alkalmazni, ha eldugul az orra.

Fontos, hogy a készülék teljesítménye ne legyen 1000 wattnál több. Naponta többször is megismételhető a művelet, nem okoz kárt, sőt, előnyös. Miközben a szívást végezzük, időnként néhány másodpercre el kell venni az orrbemenettől az eszközt.

Hatékonyságát növelni tudjuk, ha az egyik orrnyílást befogjuk, míg a másikat takarítjuk, de ezt nagyobb gyerekeknél érdemes alkalmazni és akkor, ha a váladék makacsul bennragadt.

anyatej4

Nemcsak üveg orrszívók léteznek, kaphatók gumiballonos változatok is. Szintén hatékony orrszívó lehet, ha levágjuk a ballon alsó részét, a váladék felfogásához pedig a gégecső végére illesztünk egy gézlapot.

Nem szabad elfelejteni!

Orrszívás után a szívóeszközt mindig alaposan ki kell mosni, kitisztítani, mielőtt ismét használatba vesszük. A leszívás után is hallathat „szörcsögő” hangot a baba orra, ez az orrdugulást okozó nyálkahártya-duzzanat eredménye, melyet legcélszerűbb orrspray-el kezelni.

Dr. Timár Tibor gyermekgyógyász és fül-orr-gégész elmondta: az orrváladék eltávolítása azért nagyon hasznos, mert megszünteti az orrlégzés akadályát, valamint a köhögést, mely szinte mindig a hátracsorgó váladék miatt keletkezik.

„Az utóbbi években nagyon elterjedt a porszívóra szerelt orrszívó használata. Csecsemőknél használhatunk mellszívóra szerelhető eszközt is, és szájjal üzemeltethető is létezik – sorolta a szakember. – Utóbbiaknál garantált a mérsékelt vákuum, másrészt elkerülhető az esetleg hangos porszívó ijesztő zaja. Ha mégis porszívós eszközt használunk, fontos, hogy ne vezessük a teljes szívó hatást az orrba, mert ez vérzést, de legalábbis nyálkahártya-irritációt okozhat. Ha nincs váladék, az orrszívás nem hasznos”.

Nagyobb gyereknél, illetve felnőttnél, aki hatásosan ki tudja fújni az orrát, a szívásnak nincs előnye – tette hozzá Dr. Timár Tibor.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphat a gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Forrás: