4 tipp a boldog családért és a karrierért!

Ha dolgozó anyuka – esetleg apuka – vagy, biztosan átélted már, milyen nehéz összeegyeztetni a családi életet és a munkát. Íme 4 tipp, hogy hogyan tudod ügyesen beosztani az idődet, hogy se a család, se a munkahelyi feladatok elhanyagolása miatt ne legyen bűntudatod!

A dolgozó szülők számtalanszor átélték már a súlyos dilemmát: biztosítani szeretnék a családjuk megélhetéséhez szükséges anyagiakat, de közben folyamatosan bűntudat gyötri őket szeretteik elhanyagolása miatt. Az eHow.com összegyűjtött néhány tippet, amivel ügyesebben egyensúlyozhatsz az életed két területe között úgy, hogy közben egyik sem szenved hiányt.

1. A munkaidőd hasznosítható részébe vond be a családodat is! Ha például a gyereked buszozik reggel, inkább vidd el te az iskolába, így az autóút alatt is tudtok beszélgetni. Ha ez nem kivitelezhető, kísérd le a buszhoz, esetleg vidd le a reggeli kávédat és élvezzétek ki, hogy egy kis időt kettesben tudtok tölteni, mielőtt megkezditek ezt a dolgos napot. Ha közel dolgozol az iskolájához, néhanapján összehozhattok egy közös ebédet is.

2. Edzőterem helyett vidd ki a szabadba a gyerekeidet! Ha már idősebbek, akkor fel a bakancsot és irány egy erdei séta! A kint eltöltött időből mindannyian profitáltok majd, hiszen a szabad levegő és a mozgás mindenkinek jót tesz.

Ha egész pici lurkóid vannak, akkor sem kell egyedül az ebédidődben vagy munka után kocognod: nagyon hasznos a joggingoláshoz is használható babakocsi, így a mozgás idejére sem kell nélkülöznötök egymás társaságát.

jph3i80x3

3. A munkát lehetőség szerint sose vidd haza, az otthon eltöltött idő maradjon a családé! Ehelyett főzzetek, az apró házimunkákat pedig végezzétek el együtt, ha vége a munkanapnak! Számos kreatív és ösztönző módja van annak, hogy csemetéid szívesen segítsenek elvégezni az otthoni feladatokat (kaphatnak érte például apró jutalmakat).

Arra is figyelj, hogy a gyerekek lefekvése után már ne maradjon elvégzendő házimunka, ugyanis házastársad is igényli, hogy időt szakítsatok egymásra. Ha a kicsik már elcsitultak, kucorodjatok össze és nézzetek meg egy jó filmet, vagy csak beszélgessetek egy jót arról, ami mostanában foglalkoztat benneteket.

4. Magadra is hagyj időt! Nem lehet az egész napot, hetet folyamatosan végigdolgozni anélkül, hogy szünetet tarts! Dolgozó szülőként különösen fontos, hogy a nap nap után elvégzett kötelességek ne vezessenek gyors kiégéshez. Egyszer egy héten jár a kényeztető forró fürdő, egy jó kis séta vagy bármi, ami kikapcsol, hogy újra élvezni tudd az élet apró örömeit!

Forrás: