Mi kerül szülés után a doktor zsebébe?

Egy gyermek érkezése nem kis költséggel jár – hiszen már a terhesség alatt bőven van mire költeni, amikor a szülés még sehol. És mi a helyzet a hálapénzzel?

Amikor baba érkezik a családba, annak várható költségeire is fel kell készülni. Persze, ha vállaltuk a gyermeket, tudjuk, hogy az nemcsak sok-sok örömöt okoz majd, de pénzbe is fog kerülni. Hogy ne szaladjunk annyira előre, elég az első hónapjaira gondolni – a baba számos dolgot igényel, amire korábban nem kellett költenünk, a pelenkától kezdve a tápszereken át az apró gyerekruhákig.

Ahhoz azonban, hogy egyáltalán megszülessen, szintén költséges út vezet. Egy terhes nőnek szüksége van gyakori ellenőrzésre, ezért ha választott nőgyógyászához nem az SZTK-ba, hanem magánrendelőbe jár, minden látogatásért külön fizet. A vizsgálatok jó része pénzbe kerül. És akkor a szülés még el sem érkezett.

A hálapénzt illetően megoszlanak a vélemények. Azt, hogy büntethető legyen-e a hálapénz adása és elfogadása, népszavazásra akarták bocsátani. A 2011 januárjában benyújtott kérdőív hitelesítését azonban az Országos Választási Bizottság megtagadta, szerintük ugyanis a hálapénz pontos fogalmát nem ismerik a magyar jogszabályok, vagyis a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem lenne egyértelmű.

Azt sem lehetne a testület szerint megállapítani, milyen tevékenység tiltását, büntethetővé tételét támogatnák a választók. Az OVB álláspontja az volt, a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései értelmében a hálapénz jogi sorsa rendezett, hiszen a jövedelem részét képezi, aki tehát ilyet elfogad bizonyíthatóan, köteles utána személyi jövedelemadót fizetni – ennek elmaradása büntetőjogi következményekkel jár.

r0wcrus011

Az OVB álláspontja ellen kifogással élt a népszavazás kiírását kérő egyesület, de az Alkotmánybíróság egyetértett az Országos Választási Bizottsággal. Ezzel harmadszorra is megakadályozták, hogy a hálapénz kérdéséről népszavazás döntsön hazánkban.

Az emberek nagy része úgy véli, hálapénz helyett inkább emelni kellene az orvosok bérét – a duplájára, és megoldódna a probléma. Így azonban változatlanul felmerül bennük, amikor orvoshoz mennek, mennyi pluszpénzzel jár majd ez. Egy szülés esetében a család általában másoktól tudakozódik, ők mennyit adtak az orvosnak, mi a szokás. Természetesen senki sem szívesen ad ki több pénzt a kezéből, mint amennyit muszáj, annak az összegnek másutt is jó helye lenne – különösen, hogy jön az új családtag -, az viszont teljességgel érthető, hogy bármit megadnának a problémamentes szülésért. Se az anyával, se a babával ne legyen semmi gond…

Mindazonáltal hálapénzt azért adnak, mert szokás. Van, aki legszívesebben nem adna, és úgy véli, szégyellje magát az orvos, aki pénzt vár a betegeitől és el is fogadja. Mások azonban azt tartják természetesnek, hogy visznek pénzt. Az átlag, amennyit egy szülés után kap az orvos, 30-70 ezer forint körüli, de mindenki annyit ad, amennyit bír.

8b0dlc8o2

Ha a szülő nő előre el is döntötte, hogy a saját doktora kap majd több pénzt, és aki besegített, az kevesebbet, a végén meggondolhatja magát, amennyiben például a saját orvosa nem ért oda időben, hogy mellette legyen, és egy „beugrott” szülésszel csinálta végig a szülést. Ő ugyanis úgy érzi tisztességesnek, hogy az kapja a nagyobb összeget, aki valóban mellette volt.

A kismamák többsége a fogadott orvosában bízik, de adódhat olyan helyzet, hogy az ügyeletes orvosnál kell szülnie. Van, aki a szülés után egy kedves ajándékcsomaggal köszöni meg a segítséget, és nem pénzt ad. Akad, aki a pénz adását megalázónak is tartja.

Természetesen vannak orvosok is, akik nem is akarnak elfogadni pénzt, mondván, ez a dolguk, ezért kapják a fizetésüket. Többségük úgy van vele, hogy ha jelenlegi fizetése dupláját kapná, valóban megtagadná hálapénz elfogadását. A szülők egy részét ugyanakkor elkeseríti, hogy nem tudnak akkora összeget kiadni a szülésre, amennyit „szokás” – ahelyett, hogy a gyermek érkezésének örülnének, kénytelenek azon rágódni, megfelelő ellátás várja-e a mamát és a babát, ha nem tudnak pénzt adni.

Annyi bizonyos, hogy a helyzet hosszú évek óta nem megoldott, a kismamák pedig rendelkeznek bőven jó és rossz tapasztalattal is.

Forrás: