Meglepően sok orvosnak van öngyilkos gondolata

A New York Times jelentései szerint az orvosok körében sokkal magasabb az öngyilkosságok száma, mint a társadalom többi tagjainak körében.

A kutatások szerint a férfiak esetében 40 százalékkal, nők esetében pedig 130 százalékkal magasabb értékeket mutat az öngyilkossági mérce. Bár a kutatások szerint a rendkívüli eltérés első jelei már az orvosi egyetemen megmutatkoznak, a kialakulási tényezők nem világosak. Az orvostanhallgatók ugyanis teljesen hasonló mentális egészségügyi profillal rendelkeznek tanulmányaik elején, mint más területen tanuló társaik, később azonban sokkal nagyobb arányban alakulnak ki náluk depressziós tünetek és más mentális zavarok.12716Bár az orvosok egészségügyi ellátása sokkal jobb, mégis a doktorok csak a legritkább esetben ismerik fel saját betegségeiket és még annál is ritkábban kérnek segítséget.

Számos teória született a magas öngyilkossági arány magyarázatára: ?A növekvő szociális elszigetelődés, a saját magukkal szembeni fokozott kritikai hajlam és az állandó stressz mind hozzájárulhatnak az öngyilkossági hajlam növekedéséhez. Az orvostanhallgatók majdnem egynegyede szenved depressziós tünetektől, több mint tíz százalékuknak pedig állandó öngyilkos gondolataik vannak? – olvasható a Journal of the American Medical Association című szaklap egyik cikkében.

Forrás: