Szájápolás csecsemőkortól

Már az első tejfogak kibújása előtt sem szabad megfeledkezni a szájápolásról.

A babák ápolása nem merül ki az esti pancsolással. Az aggódó szülők a pici bőrén megjelenő legapróbb elváltozást is észreveszik, de emellett fontos rendszeresen bekukkantani a csecsemő szájába is. Bár a higiénia lényeges szempont, mégsem szabat túlzásba esni a tisztántartással kapcsolatban. A baba immunrendszere a kezdeti időszakban tanul meg védekezni az őt érő kórokozókkal szemben, tehát nem árt, ha hagyjuk, hogy kosz is érje a gyereket.

Mi kerül a szájba?

Előbb vagy utóbb mindent megízlel a gyerkőc, ami csak a kezébe kerül, és a szájához tudja emelni. Sőt, ha jobb éppen nem akad, szívesen matat saját öklével is. Ez a viselkedés teljesen megszokott, így nem kell aggódni a szülőknek. Többek között a baba intenzív nyálzása is segít elkerülni, hogy kosz a szájüregben maradjon.

babaszaj5

Ínyápolás

A túlzottan aggódó, és rendkívül alapos szülők nedves kendővel naponta egy-két alkalommal áttörölhetik a pici száját, ínyét. Így biztosan megelőzhető valamennyi probléma.

Az izomépítő szoptatás

Az anyatej nem csak a pici alapvető szükségleteit elégíti ki, de a szervezet számára fontos ellenanyagok átadása mellett az arc izmait is erősíti. A szoptatás egyszerre dolgozatja meg a teljes állkapcsot, az ajkakat és a nyelvet. Ezek a fogak kibújásakor is nagy szerepet kapnak.

Az első tejfogak

Amint megjelennek az első fogak, kezdetét veheti az alapvető fogápolás. A babák szervezetéhez igazodó fogkefék és fogkrém beszerzésével fokozatosan szoktatható rá a gyerkőc a napi fogmosásra. Eleinte érdemes a tisztító rituálét az esti játszadozás közé csempészni, így élvezni fogják az apróságok is.

fogkrem5

Búcsú a cumitól

Miután a baba megetethető kanál segítségével, a szülőknek igyekezniük kell végleg leszoktatni a gyermeküket a cumisüveg használatáról. Ideális esetben a kicsi egy éves kora után már egyáltalán nincs rá szükség. Másrészt a cumizás a fogaknak sem tesz jót.

Szuvasodás

Az egészséges, vitaminokban gazdag, természetes alapanyagokból, és frissen készített ételekből álló táplálék meggátolja a fogszuvasodás kialakulását. A túlzásba vitt, magas cukortartalmú élelmiszerek és üdítőitalok azonban gyorsan lyukasztják ki a tejfogakat, tehát akárcsak minden területen, a mértékletesség itt is elengedhetetlen szempont.

Forrás: