Bölcsőhalál ellen

A kis súllyal született csecsemők szüleit több információval kellene ellátni annak érdekében, hogy jelentős mértékben lecsökkenjen a csecsemőkori bölcsőhalál előfordulásának aránya.

A legújabb kutatások alapján a 2,5 kg alatt született csecsemők esetében ötször nagyobb a bölcsőhalál valószínűsége, mint a normál súlyú babák körében. A brit Gyermekhalálokat Vizsgáló Alapítvány (FSID) adatai szerint összesen 316 baba halt meg hirtelen csecsemőhalál következtében az Egyesült Királyságban 2009 folyamán.

Bár a halálesetek száma mintegy 70%-kal csökkent az 1980-as évek adataihoz képest, azóta, hogy a szülőknek bölcsőhalállal kapcsolatos kockázatcsökkentési tanácsadást biztosítanak az egészségügyi szolgáltatók, de az elmúlt néhány év során évi 300 eset körül stagnál a hirtelen csecsemőhalálok száma.

„Ismert tény, hogy a szülők dohányzása megnöveli a bölcsőhalál valószínűségét, de a kis születési súly miatt még inkább veszélyeztetetté válnak a csecsemők” – mondta Francine Bates, az FSID vezérigazgatója, aki szerint az alábbi tanácsok figyelembevételével jelentősen le lehet csökkenteni a csecsemőhalál kockázatát.

tejdepi4

Az FSID tanácsai:

– A terhesség alatt mindenképpen hagyjuk abba a dohányzást, és később se dohányozzunk a gyerekkel egy szobában.

– A gyereket ne hason, hanem a hátára fektetve altassuk.

Ne hagyja túlmelegedni a gyereket, és ne takarja be a fejét.

Használjon hálózsákot, hogy megakadályozza a takaró felgyűrődését, ami fulladáshoz vezethet;

– Soha ne aludjon el a babával a kanapán, vagy a fotelben.

– A legbiztonságosabb, ha a bölcső, vagy a gyerekágy a szülői hálószobában van az első 6 hónap során.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.