Emberi tej a tehénből?

Kínai tudósok nemrég emberi génnel kezelt tehenek kitenyésztésébe kezdtek, és terveik szerint az általuk adott tej tökéletesen helyettesítheti majd az anyatejet.

Az anyatej számos szempontból különbözik a tehéntejtől, nagy mennyiségben tartalmaz az újszülöttek fejlődéséhez és immunrendszerük megerősödéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat. A tehéntejet a csecsemők még nem képesek megemészteni, azok kevésbé zsírosak is, alacsonyabb a szénhidrát-tartalmuk, és nem tartalmazzák azokat a fontos ellenanyagokat, amelyek védelmet nyújtanak a különféle betegségek ellen.

Ning Li professzor, aki a Kínai Mezőgazdasági Egyetemen végzett kutatás vezetője, azt állítja, hogy ezeknek a teheneknek a teje teljesen biztonságos az újszülöttek számára, ezáltal nagy segítséget nyújt azoknak az anyáknak, akik nem tudják szoptatni gyermeküket, de tápszert sem szeretnének használni. „Az íze valamivel erőteljesebb lesz a hagyományos tejnél, és tíz év múlva már valamennyi üzlet polcán megtalálható lesz” – véli a professzor.

tej27

A forradalmi újításnak azonban számos ellenzője is akad. "Új szabályok bevezetésére lenne szükség az emberi egészség védelmében. Ennek a terméknek lehetnek olyan kockázatai, amelyeket előre még nem ismerünk. A tehéntej sohasem lehet ugyanolyan, mint az emberi anyatej" – véli Patti Rundall, a Baby Milk Action munkatársa.

Legnagyobb segítséget Ázsiában jelenthetne a génkezelt tej, mivel ott kiemelkedően magas a laktóz intoleranciával küzdők száma, akik a hagyományos tehéntejet nem fogyaszthatják. Az új technológiát ismertető tanulmány a Public Library of Science One című lap hasábjain jelent meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: