Az allergiás nátha

Az allergiás nátha kifejezés arra utal, hogy a felső légutakban illetve a szem kötőhártyáján megjelenő tünetek, panaszok kialakulásáért allergiás reakció felelős.

Az allergiás nátha kifejezés arra utal, hogy a felső légutakban (heves tüsszentési rohamok, orrviszketés, orrdugulás, vizes orrfolyás, garat-, esetleg nyelv-, szájpadlásviszketés) illetve a szem kötőhártyáján (kétoldali szemviszketés, szemvörösség, esetleg szemhéjduzzanat gennyes váladékképződés nélkül) megjelenő tünetek, panaszok kialakulásáért allergiás reakció felelős

Az allergiás nátha kialakulásának elindítója a környezetünkben előforduló egy vagy többféle allergén, melyek a nyálkahártyákon megtapadva kiválthatják az arra érzékeny egyénekben a túlérzékenységi, allergiás válaszreakciót.

shutterstock_24952135229480

A fentiekből következik, hogy az allergiás tünetek jelentkezése attól függ, hogy a szervezet találkozik-e a kiváltó allergénnel és az mekkora mennyiségben van jelen.

Vannak olyan allergének, melyek csak bizonyos időszakokban okoznak panaszokat (szezonális, időszakos allergiás nátha) és sajnos olyanok is, amelyek egész évben megkeseríthetik a rájuk érzékeny emberek mindennapjait. Az előbbi csoportba sorolhatók a pollenek (különböző növények virágporai), míg utóbbi fő képviselői a házipor, a házipor atkák és a penészgombák.

shutterstock_45098532

Az allergiás nátha diagnózisa a panaszok részletes megismerése, a betegvizsgálat és az allergiavizsgálat segítségével állítható fel. Az allergiavizsgálat állhat bőrpróbából és vérvizsgálatból. Előbbinél a leggyakoribb allergének oldatát cseppentik az alkar bőrére, majd azokat kis karcolással juttatják a bőrbe. 15-20 perc elteltével a bőrön észlelt allergiás reakció meglétéből (bőrpír, csalánkiütés) és mértékéből lehet megállapítani az adott allergénnel szembeni allergiát.

Három éves kor alatt korlátozott a bőrpróba értékelése, a pozitív reakció igazolja az allergiát, de a negatív bőrpróba nem zárja ki a lehetőségét. Pontosan igazolható egy adott allergénnel szembeni allergia vérvizsgálat segítségével. Ilyenkor a vérből az allergénnel szemben termelődő specifikus ellenanyag szintjének emelkedettségét mutatják ki.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphat a gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.