Pálinkaszagú Húsvét másnap

Pálinka szagú, húsvétsirató reggeleken kamasz ifjainknak kijózanító anyai szeretetre van szüksége, az anyáknak pedig türelemre és ötletekre.

A Húsvét este még kellemesnek tűnik: kiváló a társaság, remek a zene, jó a hangulat – ilyen környezeteben az ital is jobban csúszik, különösen, ha az ember kicsit a gondjait is feledni akarja. Csak a másnap ne jönne el…no, de mivel ez lehetetlen, nézzük, mit tehetünk, hogy kínjainkat enyhítsük?

Aki hajlamos becsípni, talán azt is tudja, hogy a másnaposságot meg lehet előzni, ha az ember nem azt és nem olyan sorrendben iszik, ami éppen csak a keze ügyébe kerül.

Ha nem iszunk sokat, éppen csak annyit, amennyi a hangulathoz jólesik; ha az italokat nem keverjük, vagy olykor alkoholmentes folyadékot is közbeiktatunk; ha nem éhgyomorra veszünk magunkhoz alkoholt, sőt, magasabb rosttartalmú ételeket fogyasztunk ivás előtt –  és nem jó zsíros ételeket, mert ezek később távoznak a szervezetből, és miattuk tovább lehetünk rosszul – máris tettünk egy lépést afelé, hogy ne kezdődjön rosszul a másnap. Ha azonban a bajt már elkövettük, első körben bevethetünk néhány egyszerű, a többség által ismert módszert.5739

alvas114

Alvás – Vagy egy rakat lehetőség

A legjobb a Húsvét utáni napon az alvás, még akkor is, ha nem túl pihentető ilyenkor. Ha nincs módunk hosszú ideig pihenni, más módszerekhez kell folyamodnunk. Miután felébredtünk – de az alvás sajnos nem enyhítette a problémánkat -, igyunk annyi ásványvizet, amennyit csak bírunk. Az alkoholfogyasztás ugyanis folyadékvesztést eredményez. Segíthet a száz százalékos gyümölcslé, mely fruktóz-tartalma miatt gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, de jól jöhet a szőlőcukor is, vagy a szénsavas kóla.

Bevehetünk fejfájás elleni tablettát vagy kifejezetten másnaposságot enyhítő készítményt, de segíthet a B-vitamin complex tabletta, a C-vitamin (ital vagy étel formájában) és a gyömbéres tea, limonádé is – vagy egy kálcium pezsgőtabletta, mielőtt aludni térünk. Ne igyunk azonban kávét és teát, mert ezek csak a gyomor nyálkahártyáját piszkálják, és fokozzuk vele az émelygést.

sor_katt6

Mit együnk?

Egy szelet pirítós és egy kis gabonapehely mindenképpen jól jöhet nekünk a kijózanodás reggelén. Hanyagoljuk a húsvéti lakomákat. Másnaposság ellen ajánlottak a gyógyhatású levesek is: ilyen a korhelyleves, húsleves – a kolbász és a virsli mellett gombával is készülhet. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel, fűszerpaprikával, tejföl is kerülhet bele.5740

A cseh kulajda leves savanyú, kapros-burgonyás-tejfölös gombaleves. Miután felkockáztuk a burgonyát, főzzük meg a gombával és a köménymaggal együtt. Ha felforrt, tejjel és liszttel dúsított tejföllel sűrítsük be és szórjuk meg kaporral. A savanyú káposzta és a töltött káposzta pedig az egyik legközkedveltebb a másnaposság elleni finom ételek közül.

Segíthet még

Máris sokat javítunk közérzetünkön, ha ébredés után kellő oxigént engedünk be a szobába. Szellőztessünk ki jól. Jót tehet az illóolajos fürdő is: a langyos fürdővízbe csepegtessünk 5-6 csepp borókafenyő-olajat. Méregtelenítő és frissítő hatású. Vesebajosok azonban ne éljenek vele!

Amit azonban a garatra felöntés után kerülnünk kell, az a szauna. A szervezetben felgyülemlett méreganyagokat ezzel nem tudjuk kiűzni, a vérkeringés azonban felpezsdül, és a káros anyagokat még inkább szétviszi a szervezetben.

Forrás: