Zaklat az internet?

A szülők többsége nem igazán jártas a számítástechnika világában, a közösségi oldalak használatában, nem is gondolnak a gyermekükre ott leselkedő veszélyre

A tinédzserek az internet segítségével új barátságokat keresnek és kötnek, amely sok idejüket elveszi más feladatoktól. Ez az idő valójában kétszer annyi, mint amit a szüleik gondolnak.

Sokan nem tudják, hogy létezik online zaklatás, és azzal sem vannak tisztában, hogy mi is az. Pedig az online zaklatás komoly probléma.

A szakemberek azt állítják, hogy a zaklatásnak kitett fiatalok – tudtukon kívül – saját maguk adnak szabad utat a zaklatóknak. Azokat a módszereket kell tudatosítaniuk a gyerekekben és a velük együtt élő felnőttekben, hogy hogyan kerülhetőek el az internetes visszaélések. Aki az internet világába lép, az adatokat közöl magáról, képeket tölt fel. De nem mindegy, hogy milyen minőségben és mennyiségben. Nem szabad túl személyes információt vagy túl intim képet megosztani másokkal.

A kutatok szerint a virtuális világban 3 fő veszélyforrást lehet megkülönböztetni:

– A szexuális tartalmak nézegetése. A kamaszok ötöde, 20 százaléka megnyitja, illetve 70 százaléka letölti a szexuális tartalmakat.

– Az aktív társalgás, vagyis a chat használata. A 15-16 évesek 65 százalékával kezdeményezett már beszélgetést ismeretlen, akinek 37 százalékuk megadta a nevét is. Úgy tűnik, hogy a bizalommal már nem is tőrödnek a fiatalok. Egy másik felmérés szerint a megkérdezettek 65 százaléka ismerkedett már interneten keresztül, közülük 35 százalék találkozott is a való életben ismeretlen egyénnel, és ami igazán riasztó, e csoport tagjainak 12 százaléka – önszántából – nemi kapcsolatot is létesített az idegennel.

internet3

– A letöltés használata, mint a kapcsolat digitális formában való megörökítése, majd közzététele. Úgy tűnik, hogy a kamaszok nem érzik, hogy milyen komoly súlya van annak, ha magukról intim képet és/vagy személyes információt adnak ki. Hiányzik belőlük a felelős felhasználói magatartás. Egyharmaduk ki is adja kezéből a rá nézve érzékeny adatot jelentő képeket, 30 százalékuk feltölti az akár teljesen intim tartalmat is. Ez egyfajta bizonyítási vágy a kortársaik felé. Márpedig ha egy kép felkerül, onnantól kezdve önálló életet él, és nincs mód a visszavonására. Bárki letöltheti, mutogathatja, feltöltheti kompromittáló oldalra, elmaszkírozhatja, kellemetlen szituációba keverheti a fiatalt. De ezt már csak a maga kárán tanulja meg sok kamasz.

A cikk folytatását és az internetes zaklatás kivédhetőségére adott tanácsokat a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok.

Forrás: