A netsegítség kevésbé ciki?

Intim témákról, szexualitásról és lelki problémákról inkább az interneten kérdeznek a tinédzser korúak, mert ott kevésbé “ciki”.

Intim témákról, szexualitásról és lelki problémákról inkább az interneten kérdeznek a tinédzser korúak, mert ott kevésbé "ciki" – derül ki a kamaszpanasz.hu internetes portál elemzéséből, amelyet a szakértőkhöz érkező kérdések kapcsán készítettek az oldal szerkesztői.

A társadalom tabuként kezeli a szexualitást, ezért a kamaszokban gátak alakulhatnak ki bizonyos problémákkal kapcsolatban. Nem tudják, kinek tehetik fel az általuk kínosnak tartott kérdéseket, nem mernek szemtől szembe a felnőttekhez fordulni, így sok esetben egymás között vitatják meg az őket érintő problémákat. Ezzel sokszor csak még inkább tévútra terelik egymást – fogalmaztak az oldal szerkesztői a kérdések összegzése után.

Az oldal "szakértő válaszol" rovatába érkező kérdésekből az derül ki, hogy bár a fiatalok szinte bármilyen információhoz hozzájuthatnak az interneten, mégis számtalan kérdésben rosszul tájékozottak, vagy alapvető tényekkel nincsenek tisztában.

Többségében lányok kérik a szakemberek tanácsait, de sok fiú is az oldal szakértőihez fordul segítségért, feltehetően az anonimitás lehetősége miatt – összegzi az oldal. A válaszokból az is kiderül, hogy a lányokat a teherbe esés kérdése foglalkoztatja leginkább, míg a fiúk főleg a nemi problémákkal kapcsolatban érdeklődnek.

lpa62b9o2

Bármennyire is izgalmaz és érdekes téma a szexualitás, a kérdések közel egyharmada lelki problémákról szól. "A tinik közül sokan nem merik elmondani az érzéseiket, vágyaikat, félelmeiket, és eltávolodnak attól, aki fontos lenne nekik. Gyakori az is, hogy szeretnének valakihez közelebb kerülni akár barátság, akár párkapcsolat céljából, de az elutasítástól való félelmeik megakadályozzák, hogy tegyenek is érte. Rengeteg tini küszködik önbizalomhiánnyal, és ebből fakadóan beilleszkedési nehézségekkel" – számolt be tapasztalatairól Pyreschitz Anna pszichológus.

A szakember rendszeresen segít a fiataloknak az interneten szövődő ismeretségeikkel kapcsolatos problémák megoldásában. Ezeket a kapcsolatokat könnyű kialakítani, de legnagyobb veszélye, hogy jellege és minősége gyökeresen megváltozik, amint a személyes találkozóra sor kerül.

Az oldalra folyamatosan érkeznek szépségápolással, táplálkozással foglalkozó kérdések is, gyakran a problémás bőrre, a fogyó- és hízókúrára, valamint a légúti-, megfázásos panaszokra is válaszokat várnak a kamaszok.

Forrás: