A korai pubertás és a csontok

Minél korábban kezdődik valakinél a pubertás, annál kisebb az esélye, hogy később csontritkulás alakul ki nála.

A kutatáshoz hetvennyolc lány és nyolcvannégy fiú adatait használták fel. A pubertás kezdetétől a szexuális érettségig követték őket nyomon. A kutatók felfedezték, hogy a felnőttkori csontsűrűség összefügg a pubertás kezdetével. Minél korábban lépett valaki a kamaszkorba, annál nagyobb volt a csontsűrűsége. Úgy tűnik azonban, hogy a csonterősséget nem befolyásolja a pubertás időtartama.

"A pubertás jelentős szerepet játszik a csontfejlődésben.” – írta a tanulmány vezetője, Dr. Vicente Gilsanz, a Los Angelesi Gyermekkórház Saban Kutatóintézetének klinikai képalkotó osztályának igazgatója. „Ebben az időszakban a csontok nyúlnak, sűrűségük növekszik. A kamaszkor végén a növekedési lemezek lezáródnak, a csontok nem nőhetnek tovább. Ilyenkor éri el a tinédzser a felnőttkori maximális testmagasságát, a csonttömeg pedig a csúcssűrűségét.”

shutterstock_652950761

A csontok ásványi anyag-sűrűségének csökkenése csontritkuláshoz vezet, mely az ötven év feletti amerikai lakosság ötvenöt százalékát érinti. 2010-ben a kezelésre fordított összeget tíz milliárd dollárra (kétezer milliárd forint) becsülték. Felnőtt korban normális esetben évente egy-két százalékkal csökken a csontsűrűség. Ez azt jelenti, hogy a természetes korai kamaszodásból adódó tíz-húsz százalék növekedés a csontsűrűségben tíz-húsz évre védelmet nyújt a csont erősségének életkorral kapcsolatos csökkenése ellen. A tanulmány a Journal of Pediatrics januári számában jelent meg.

Forrás: