Wolf Kati táskát tölt

Az általános iskolások 15 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű gyermek. A tanévkezdés legszegényebbek számára megoldhatatlan feladat.

Magyarországon körülbelül 750 ezer általános iskolás diák tanul, akiknek 36 százaléka hátrányos helyzetű, 14 százaléka pedig halmozottan hátrányos helyzetű. E legszegényebb családok számára a komoly anyagi terhet jelentő tanévkezdés segítség nélkül megoldhatatlan. Míg mások a tolltartó vagy az iskolatáska színéről döntenek, addig ezekben a családokban az a kérdés, ételre vagy tanszerre jut-e elég. Pedig a szükséges tanszerek híján a nélkülöző diákok esélyei már becsöngetés előtt rosszabbak társaikénál, s az iskola a felzárkózás helyett újabb szégyen és kudarc színterévé válhat.

Országos adománygyűjtés a 1353-as adományvonalon

A 1353-as adományvonalon most 1000 család beiskolázási támogatására hirdet országos adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy kézzel fogható támogatást nyújthasson, korcsoportnak megfelelő, minőségi tanszercsomagok formájában.

wolfkati480

A szeptember 30-ig tartó gyűjtés és a segélyakció részleteiről augusztus 23-án sajtótájékoztató keretében számolt be Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László elnök-igazgató és Wolf Kati, a kampány arca, a Segélyszervezet önkéntese.

A sajtótájékoztató szimbolikus mozzanattal kezdődött, miszerint Lehel László a szünidő végére utalva letörölte a tábláról a vakáció feliratot, a felhívás címéül szolgáló „Iskolakezdés együtt!” mottót Wolf Kati, az 1353-as adományvonalat pedig Lévai Anikó írta föl a táblára. Ezt követően mindhárman felolvastak egy-egy, a Segélyszervezethez iskolakezdés témájában beérkező segélykérő levelet.

Motiváció és biztatás a mélyszegénységből való kitöréshez

Lehel László elnök-igazgató a Segélyszervezet családokkal és gyermekekkel foglalkozó egész éves munkájáról szólt. Mint mondotta: „Gondosan megtervezett fejlesztő folyamat zajlik intézményeink mindennapjaiban. Ezek a központok az ország legszegényebb régióiban kínálnak a rászorulóknak menedéket és többek között Támop programok keretében valódi esélyt kínálnak a felzárkózáshoz, kiutat mutatnak a mélyszegénységből. Ezért is fontos, hogy az itt lakó hátrányos helyzetű családok gyermekei is a nehéz körülmények között támogatást és biztatást kapjanak. A tanszercsomag formájában érkező segítség is az motiváció és az öröm forrása lehet”.

Országos és határontúli is az akció

Az akció országos, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet otthonaiban és intézményeinek vonzáskörzetébe tartozó gyermekek támogatása mellett a Segélyközpontba az ország minden részéről érkező kérésekre is szeretnének minél nagyobb számban reagálni.

12531

Az akció a hazai rászorulók támogatása mellett több száz kárpátaljai (Beregszász és környéke) és erdélyi (Marosvásárhely és környéke) család gyermekeinek is segítő kezet nyújt a tanévkezdéséhez.

Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete a határontúlra tervezett akciók kapcsán legutóbbi erdélyi látogatásáról „magával hozott” személyes történeteit osztotta meg a sajtótájékoztató résztvevőivel. Kiemelte: „A Segélyszervezet célkitűzése, hogy a beiskolázás a legszegényebb magyar családok számára is egy jobb jövő reményét, ne pedig a további eladósodást és leszakadást jelentse, határon innen és túl.”

Már néhány telefonhívás is nagy segítséget jelent

Wolf Kati elmondta: „Mint beiskolázás kellős közepén lévő édesanya különösen is fontosnak tartottam, hogy csatlakozzam a kezdeményezéshez. Remélem, hogy a felhívás így még többekhez eljut, hiszen a sok kicsi most tényleg sokra megy: a Segélyszervezet a 1353-as adományvonalra érkező 30-40 hívás árából jelentős segítséget jelentő tanszercsomaggal tud támogatni egy-egy rászoruló családot.”

Komplett tanszercsomagok

A 1353-as Adományvonalon hívásonként beérkező 250 forintokból komplett füzetcsomaggal, tollakkal, ceruzákkal, tolltartóval, körző- és vonalzókészlettel, vízfesték és temperacsomaggal, gyurmával, színes ceruza- és filctollkészlettel lehet megtölteni az iskolatáskákat.

A Segélyszervezet nem tankönyveket szerez be, hiszen ahhoz más forrásból is lehet segítséget kapni, hanem tanszereket ad. Így összességében több pénz marad a rászoruló családnak öltözködésre, illetve egyéb beiskolázással kapcsolatos költségre, mint például utazás távolabbi iskolába, vagy kollégiumba.

A sajtótájékoztató befejezéseképpen a résztvevők komplett tanszercsomaggal töltöttek meg egy iskolatáskát, bemutatva, hogy mivel és mennyi mindennel kívánja támogatni az iskolába készülő diákokat az Ökumenikus Segélyszervezet.

Forrás: