Vihar a bili körül

Legfrissebb kutatások szerint bőrkiütést okozhatnak a fa vécédeszkák a gyerekeknél.

Az agresszív tisztítószerek és a festett vagy lakkozott fa vécédeszkák is felelősek lehetnek a gyerekeknél egyre gyakrabban előforduló bőrkiütések számának növekedéséért ? állítják a Johns Hopkins Egyetem Gyerekkórházának orvosai.

Dr. Bernard Cohen gyerekbőrgyógyász és munkatársai öt olyan kiütéses esetet ismertettek a Pediatrics folyóirat februári számában, amelyek a vécéülőkékkel hozhatók kapcsolatba. ?A vécéülőke-bőrgyulladás minden tankönyvben szerepel és gyakran látható a fejlődő országokban, de a fiatal gyerekgyógyászok nem találkoznak vele a gyakorlatban? ? mondta el Cohen az egyetem sajtóközleményében.4002A cikkből kiderült, hogy a helyes diagnózis és a kezelés minden esetben késett. Cohen szerint ha a farpofákon és a combok felső részén bőrirritációt látunk, gondolnunk kell az otthon és az iskolában használt vécéülőkékre és a tisztítószerekre.

A legtöbb ilyen eset enyhe lefolyású és szteroidtartalmú krémekkel jól kezelhető, azonban helytelen kezeléssel a gyulladás továbbterjedhet és fájdalmat, viszketést okozhat a gyereknek. A folyamatosan irritált bőr érzékenyebb a fertőzésekre és ekkor már szájon át szedendő antibiotikumokra is szükség lehet.

A vécéülőke-bőrgyulladás megelőzésére a nyilvános vécékben használjunk papírülőkét, a fa deszkákat cseréljük ki műanyagra és naponta tisztítsuk a deszkát és a vécécsészét, ehhez azonban ne használjunk agresszív tisztítószereket, maradjunk az alkoholnál és a hidrogén-peroxidnál, amelyek kevésbé irritálják a bőrt.

Forrás: