Nem mindegy, hogy ki a gyermek példaképe!

Van okunk aggódni, ha egy gyermeknek nincs jó példaképe, de ki lehet jó példa számára, és miért olyan fontos ez?

Egy gyermek életében nagyon fontos, hogy legyen kire felnéznie, különösen, amikor tinédzserkorba lép! Legyen egy felnőtt, aki utat mutat, akit ő elismer, aki példa a számára. Ez a személy elsődlegesen az anya és az apa, de miért is olyan fontosak ezek a szerepek a gyermek számára?

A gyermek, akár a szivacs, szívja magába a tudást, a viselkedési szabályokat, a tulajdonságokat környezetéből. Öntudatlanul is aszerint viselkedik, amit lát maga körül, és amiről azt gondolja, hogy ez jó, ez megfelelő, vagy akár menő, igyekszik ellesni másoktól, főleg családtagoktól, a csodálatra méltó tulajdonságokat, viselkedésmintákat.

A személyek, akiket utánozni próbálnak, a példaképek. Azért lényegesek, mert inspirálják, motiválják a gyermeket, de persze ugyanígy el is vihetik egy rossz irányba! Ahogyan fejlődik, alakul a jelleme. A példaképek a következő dolgok kialakításában játszanak igen fontos szerepet:

Életfelfogás

A gyermekek nagyon lelkes megfigyelők, és ha valami elbűvöli őket, az nagy eséllyel hosszú távon hatással lesz rájuk. Hajlamosak annak a személynek a szemén keresztül nézni a világot, akire felnéznek, aki példakép számukra.

kislany6

Amennyiben például a példaképük optimista, rájuk is jellemző lesz ez a tulajdonság, de ha pesszimista, akkor ők is hajlamosak lesznek borúlátóan tekinteni a világ dolgaira. A példakép a mérték, sőt, a gyermek sokszor annak alapján ítéli meg saját magát, hogy mennyire hasonlít a „modelljére”, illetve, hogy a példakép hogyan néz őrá.

Személyiség és hozzáállás

Mivel a gyerekek követik a példaképük cselekedeteit, személyiségjegyeiket és hozzáállásukat is magukévá teszik. A minta-ember válasza, reakciója bizonyos helyzetekben, szituációkban gyakran meghatározza, hogyan reagál majd a gyermek hasonló esetekben. Megtanul szeretni, vagy nem kedvelni dolgokat, annak fényében, hogyan érez ezekkel kapcsolatban a példaképe.

Törekvés és ambíciók

Annak oka, hogy valahányszor egy gyermeket megkérdezünk, mi lesz, ha nagy lesz, és a válaszok időről-időre változnak, nem más, mint hogy a fiatalt számos befolyás, hatás éri a környezetében. Hogy mit hajlandók megtenni, milyen messzire képesek elmenni álmaik megvalósításáért, abban is nagy szerepe van annak, hogy mit látnak a példaképüktől, vagy éppen mit nem.

Társadalmi kapcsolatok

Az emberekre azt mondják, hogy társas lények, ugyanakkor, mondhatni, nem minden ember „szelíd”. A gyermekek azonban az alapján igazodnak el társadalmi kapcsolataikban is, ahogyan azt a modelljeiktől látják. Úgy tekintenek a családi és baráti kapcsolatokra, ahogyan azokat a példaképük kezeli.

internetezo_lany3

A szülő és a szerep-modell fontossága

Egy 2002-es tanulmány szerint a kamaszok 56 százaléka azonosul a példaképével. Akiknek a példaképükkel személyes és közeli a kapcsolatuk, azoknak nagyobb az önbecsülésük, és jobban is teljesítenek szellemi téren.

A pozitív példaképekkel rendelkező gyerekek hozzáállása a jövőhöz optimista, van önbizalmuk. Megtanulják helyesen kezelni kapcsolataikat, és pozitívan viszonyulni másokhoz. A pozitív példaképpel rendelkező gyerekek motiváltabbak, hajlamosabbak céljaik elérésére. Jobban megismerik prioritásaikat és képesek egyensúlyba hozni magukat.

A gyermekek számára több előnnyel jár, ha személyes kapcsolatban állnak példaképükkel, ha az olyasvalaki, akit nap, mint nap látnak, például családtag, vagy akár a család barátja: a pozitív hatás így jelentősen megnő. Ennek oka az is, hogy ez a személy is csak ember, és ugyanúgy hibázhat dolgokban, ám ha a gyermek ezt látja, ő tanulni fog a példakép hibájából.

Tehát, ha egy gyermek számára a szülők a pozitív példaképek, szélesebb körű rálátása lesz a világ dolgaira, mint ha csak egy ember szemével nézné azokat. Könnyebben megbirkóznak a „fenn” és a „lenn” állapottal is, hiszen látták, hogy a szüleik végigcsinálták azokat.

Tudják, hogy felülkerekednek a problémákon, ahogyan azokat a szüleik is megtették. Egy szülő számára, ha ők a példaképek, könnyebb a negatív befolyások távol-, illetve kordában tartása, beleértve az osztálytársakét is.

Sok pszichológus úgy véli, hogy a fiatal az utánzás során tanulja a viselkedése 95 százalékát, úgy, hogy a neki tetsző személyt már gyermekként, illetve kamaszként „lemodellezi”. A fenti tények egyértelműen rámutatnak, miért fontos a gyermek megfelelő példaképének lenni, és miért lényeges a példaértékű.

Forrás: