A peremgyerekek kövérek

Tipikus filmjelenet, amikor az osztály ,,lúzernek” titulált gyereke magában falja a szendvicsét. Egyetlen társa, az evés. A marginalizálódás tehát elhízáshoz vezet.

A szülők pontosan tudják, hogy a barátok sok tekintetben hatással vannak a gyerekeikre. Az Annals of Behavioral Medicine aktuális számában online megjelent új vizsgálat szerint, a barátok arra is hatással lehetnek, hogy a kamaszok mennyit esznek.

A vizsgálatban 54, 9 és 11 év közötti túlsúlyos és normál súlyú fiatal – 24 fiú és 30 lány – vett részt. Mindegyikükhöz véletlenszerűen vagy egy ismeretlen társat, vagy a barátjukat rendelték párként. A résztvevők egy egyre nehezedő számítógépes játékkal pontokat gyűjtöttek, amelyeket beválthattak ételre, vagy a párjukkal tölthető időre.

Azok, akik ismeretlen társat kaptak, a társukkal eltöltött időt választották akkor, amikor az étel megszerzése, és az ételt pedig, amikor a társukkal töltött idő megszerzése vált nehezebbé. Azonban, akik a barátjukkal voltak, végig az együtt töltött időért dolgoztak.

shutterstock_435162642

,,A társak elutasítása és a kiközösítés egyértelmű hatással van a szociális interakciókra" – mondja Sarah-Jeanne Salvy, PhD, a Buffalo Egyetem Viselkedéstudományi Részlegének gyermekgyógyász adjunktus asszonya, a cikk vezető szerzője. ,,Ha a szociális érintkezési felület beszűkül, a gyerekek az evést és az ülő elfoglaltságokat választják."

A fentiek, és más tanulmányok is arra utalnak, hogy az ülő elfoglaltságok helyett folytatott aktív tevékenységek, baráti kapcsolatokat igényelnek, ugyanis azok elősegítik az aktív életmód kialakítását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.