Egy jó szülői értekezlet után a gyerek is sikeresebb!

A tanár és a szülő közötti nyílt és őszinte kommunikáció elengedhetetlen a gyerek iskolai előmenetele szempontjából.

Az amerikai Szülők és Tanárok Egyesülete szerint, a két fél közötti párbeszéd igen hasznos lehet, ugyanis így a tanár és a szülő – az iskolai teljesítményre alapozva – együtt alakíthatják ki a gyerek számára leginkább megfelelő tanulási stratégiát, méghozzá a nebuló egyéni igényeinek figyelembevételével. Az eHow.com összegyűjtött néhány megfontolandó szempontot.

Mi befolyásolja a jegyeket?

A Michigani Nevelési Központ szerint, a szülők aktivitása fontos szerepet játszik a gyerek eredményeiben, jegyeinek alakulásában. A szülők és tanárok közötti párbeszéd, a szülői értekezlet hatékony eszköz a szülők kezében, mellyel otthonról is befolyásolni tudják a tanulási folyamatot.

7j63b7me7

Fontos a részvétel!

Azoknak a diákoknak, akiknek szüleik részt vesznek az iskolai életben, kimutathatóan jobb az órai aktivitásuk és sokkal kevesebb esetben használnak drogot vagy alkoholt. Kevesebb atrocitásba keverednek, magatartás jegyeik is jobbak, és sokkal ritkábban fordul elő közöttük az erőszakos viselkedés – áll a nevelési központ felmérésében.

A szülői értekezlet ugyanakkor alkalmat teremt arra, hogy a tanár és a szülő megvitassák a problémás pontokat, a gyerek viselkedésével kapcsolatos nehézségeket és együtt keressenek a diák számára is megfelelő megoldást.

Mitől jó a kommunikáció?

Az Illinois-i Tanácsadó Szolgálat azt javasolja, hogy a szülő vegyen részt önkéntes alapon szerveződő iskolai programokban, így több lehetősége nyílik a tanárok megismerésére, a velük való kommunikációra. Az együtt eltöltött plusz idő, nagyon jót tesz a tanár-szülő kapcsolatnak.

hekg52s7

A sikeres szülői értekezlet

A Szülők és Tanárok Egyesülete azt javasolja, hogy a szülői értekezleten ne csak a negatívumokról essen szó, ugyanilyen súllyal azt is vitassák meg, melyek azok a módszerek, amelyekre jól reagál a gyerek és miért. A találkozó előtt érdemes egy listával készülni arról, melyek azok a kérdések, amelyeket mindenképpen fel szeretnénk tenni, esetleg más szülőkkel is meg szeretnénk vitatni.

Ez szinte bármi lehet, ami a gyermek életéhez kötődik, a nagyszülők szerepétől elkezdve, a bébiszitter kérdésén keresztül, egészen a tehetséggondozásig.

Vigyázat!

A Time magazin ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a szülők gyakran akadályokat gördítenek a tanár munkája elé, amikor csak és kizárólag arra koncentrálnak, hogy bebizonyítsák: igazságtalanul javította ki vagy bűntette meg a nevelő gyermeküket. Mindig szem előtt kell ugyanis tartani, hogy nem csupán nekünk, szülőknek, de a tanároknak is érdeke, és feladata a gyermek sikeres nevelése, amelynek néha részét képezi a kritika is.

Forrás: