Segítség! Stresszel a gyerekem a sulitól!

A hirtelen véget érő nyári szünidő, és az új tanév kihívásai komoly stresszes állapotot okozhatnak, és nem csak az elsős gyerekeknél.

Alvászavart, étvágytalanságot, vagy akár gyomorpanaszokat is okozhat a stressz, amelyet a hirtelen véget érő nyári szünet és az első iskolanap válthat ki a gyermekeknél. Függetlenül attól, hogy a gyermek kicsi vagy már tinédzser, az iskolakezdés minden szeptemberben szorongással járhat, amit azonban a szülők segíthetnek legyőzni.

A legnagyobb aggodalmat többnyire a mindennapi rutin megváltozása, az ismeretlentől való félelem okozza, de a kisebbeknél olyan apróságok is kiválthatják, mint például a mosdók megtalálása, vagy az iskolabusz elérése. A gyerekeknek meg kell tanulniuk kezelni ezeket a kellemetlen érzéseket – magyarázta Christine Kodman-Jones klinikai pszichológus, aki hozzátette, hogy a szülők segíthetnek a gyerekeiknek megbirkózni a stresszel, ha követnek pár lépést:

– Fontos, hogy az első nap előtt vigyék el egyszer az elsős kisgyereket az iskolába, hogy megismerhesse a környezetet és a tanárait.

zhrxgbvj11

– Érdemes lélekben is felkészíteni a gyereket az iskolakezdésre, jó ha tudja, mire számíthat, beszéljenek róla lelkesítően!

– Hasznos, már a megelőző héten is korábban ébreszteni a gyereket, sőt otthon el is játszhatják az első iskolanapot. "A szülőknek a saját szorongásaikat is kezelniük kell, a bizalom és a támogatás ugyanis nagyon fontos a gyermekek számára." – tette hozzá a pszichológus. A szülőknek tudniuk kell, hogy ők sincsenek egyedül, számíthatnak a tanárok támogatására.

A szorongások és aggodalmak persze nem múlnak el egyik napról a másikra, azonban körülbelül egy hónap alatt javulniuk kell. Azoknál a gyerekeknél, akiknél a stressz hatására súlyosabb tünetek is jelentkeznek, mint például az alvászavar, vagy gyomorpanaszok, érdemes egy kis extra segítségért az iskolai pszichológushoz fordulni.

Forrás: