„Közös kincsünk a gyermek”: monitorozás

Tíz év alatt a 0-24 éves korcsoport véletlen balesetek okozta halálozásának 30 %-os csökkenését tűzte ki célul a Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv.

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv a „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program keretében, az Egészségügyi Minisztérium megbízásából, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet koordinációjával, az érintett tárcák, kormányzati szervek, civil szervezetek és a fiatalok bevonásával készült.

Tíz év alatt a 0-24 éves korcsoport véletlen balesetek okozta halálozásának 30 %-os csökkenését tűzte ki célul. A program a legsúlyosabb kimenetelű véletlen baleseteket kívánja eredményesebben megelőzni úgy, hogy a gyermekek egészséges testi, lelki, szociális és pszichés fejlődését ne akadályozza.

gyerekek26

Koordináció, értékelés, monitorozás

Az eredményes és fenntartható gyermek- és ifjúságbiztonsági tevékenység kereteinek kialakítása, az intézmények közötti együttműködés javítása, a koordináció, az értékelés, a monitorozás elméletének kidolgozása és gyakorlatának bevezetése.

Konkrét célok

Gyermekbiztonsági tevékenység koordinálására alkalmas szervezeti háttér kialakítása és folyamatos működtetése

Gyermekbaleseti adatgyűjtés folyamának megszervezése, fenntartása, javítása

malaria6

A program monitorozásának kidolgozása, és gyakorlati megvalósítása

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv elkészítését az teszi indokolttá, hogy 1 éves kor fölött a véletlen balesetek következtében veszítjük el a legtöbb gyermeket és fiatalt. Ezek a balesetek jelentős szerepet játszanak a gyermek- és ifjúkorban szerzett maradandó egészségkárosodásban, tartós munkaképesség csökkenésben is.

A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv megvalósítása kitartó közös munkát igényel, és céljainak elérése évente akár 100 gyermek és fiatal életét mentheti meg, valamint sokuk egészségének megóvásában játszhat komoly szerepet.

Forrás: