5 tipp, hogy ne a tévé előtt teljen a nyár

A nyári szünet közeledtével a szülőknek is energiát kell fordítaniuk annak biztosítására, hogy gyermekeik a képernyő bámulása helyett inkább a szabadban töltsék az idejüket.

A Szövetség Egy Egészségesebb Nemzedékért nevű amerikai non-profit szervezet és a gyermekkori elhízás ellen küzdő William J. Clinton Alapítvány a következőket ajánlja az élményteljes vakáció biztosításáért:

1. Először mérjük fel a képernyő előtt töltött idő mennyiségét, majd szabjuk meg, naponta mennyit lehet tévét és DVD-t nézni vagy számítógépezni. Mindenképpen kapcsoljuk ki őket az étkezések alatt, és teremtsünk lehetőséget a családi beszélgetésre.

2. A televízió és a számítógép ne képezze jutalom vagy büntetés eszközét, mivel ezáltal a kelleténél nagyobb fontosságot tulajdonítunk nekik. Dicsérjük és bátorítsuk gyermekünk fizikai aktivitását.

shutterstock_656457403

3. Nézzünk sportolásra buzdító vagy edző tévéműsorokat és DVD-ket. Kérjük meg gyermekeinket, hogy kedvenc műsoruk reklámidejét fordítsák mozgásra, például fekvőtámaszozzanak.

4. Segítsünk a gyerekeknek, hogy találjanak a tévénézésnél értelmesebb időtöltést. Vigyük le őket a játszótérre, játszunk velük a levegőn, vagy mutassunk nekik új sportágakat.

5. Ne tegyünk tévét a gyerekszobába! A saját készülékkel rendelkező gyerekek a többieknél naponta másfél órával több időt töltenek a képernyő társaságában.

Forrás: