Gömbölyű, széles? Milyen az ideális kismama has?

Bár kismamaként szeretjük pocakunkat hasonlítgatni sorstársainkéhoz, ne foglalkozzunk a különbségekkel! Ideális méret ugyanis nem létezik.

Mint ahogy az újszülött babára sem adhatunk meg szabvány paramétereket, a terhesség alatti pocak mérete sem általánosítható. Az biztos, hogy nem létezik tökéletes hasméret, és a pocak méretéből nem következtethetünk a születendő baba nagyságára sem.

Emiatt a szülésznők gyakran panaszkodnak a kismamák állandó pocakhasonlítási mániájára, ami hamis következtetésekhez és felesleges stresszhez vezethet.

A has alakja és mérete számos dologtól függhet. Gyakran az első gyermeknél még feszesek és erősek a hasfal izmai, ami formás és csinos pocakot eredményez. A második vagy harmadik gyermek születésénél viszont már a tartóizmok gyengülése miatt terebélyesebb és formátlanabb pocakra kell számítanunk.

De még mi mindentől függ a hasméret?

Meghatározó az is hány “pocaklakó” tartózkodik odabent, hogyan helyezkednek el, és mennyi folyadék van hasüregben. Számít emellett a mama alkata és a testtartása is. Így például egy vékony kismamának, aki egyenesen tartja magát, annak ellenére, hogy nincsen nagy pocakja, lehet nagy babája. Hiszen ez esetben a picinek több helye van odabent, jobban el tud bújni.

terhesseg_kattide30

Ha mégsem hagy minket nyugodni a kérdés, vajon rendben van-e minden kisbabánk méretével, bátran kérdezzük szülész-nőgyógyászunkat, aki szakértőként valóban kompetens a kérdésben. Jóval megnyugtatóbb, mint a hasonlítgatás!

A huszonnyolcadik héttől kezdve bátran érdeklődhetünk szülészünknél a csöppség fekvése felől is, igaz, a bébik bármikor okozhatnak meglepetést a gondos mamának is! A huncutok képesek változtatni pozíciójukat akár a 36. hétig is.

Mikor lehet mégis hasznos a pocakhasonlítgatás?

Szerencsére ritkán fordul elő, de a túl kicsi has utalhat olykor a gyermek fejlődésének megtorpanására, a túlzott nagyság pedig a terhességgel járó cukorbetegség kialakulására. Megijedni azonban nem kell.

terhesség

A mai szűrővizsgálatok és rendszeres kontrollok ugyanis szerencsére egyre nagyobb számban szűrik ki a születési rendellenességeket. Legfontosabb minden helyzetben a kismama nyugalma, figyelme és szeretete, ami már ebben a korai- szülést megelőző szakaszban is komoly jelentőséggel bír.

Ne felejtsük, ha a terhesség egészséges és szövődménymentes, megengedett a rendszeres mozgás. Az engedélyt komoly vizsgálatok után a szülész szakorvos adja meg. Nagyon fontos azonban, hogy a terhesség ideje alatt a magzaté a főszerep, így csak számára megfelelő gyakorlatokat végezzünk! A terhesség előtt nem sportolók esetében egy könnyített terhestorna bőven elég lehet.

Forrás: