Stresszes mami, asztmás baba

A terhességi stressz befolyásolja a magzatok immunrendszerének működését, növelve az asztma kialakulásának esélyét.

A Harvard Orvosi Egyetem és a Brigham és Női Kórház kutatásai szerint a terhesség alatti folyamatos stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét a születendő gyermekeknél.

Ez az első kutatás, amelynek során sikerült bebizonyítani, hogy a terhesség alatti stressz megváltoztatja a köldökzsinórvér citokin összetételét, ami az immunrendszer működését befolyásolja a magzatoknál is – nyilatkozta Dr. Rosalind Wright, a Brigham és Női Kórház kutatója.

stressz2

Az asztma jóval gyakrabban fordul elő az etnikai kisebbségbe tartozók és a szegényebb városiak körében, de ennek okai a nyilvánvaló fizikai tényezők ellenére eddig ismeretlenek voltak. A külvárosi, kisebbségbe tartozó nők azonban sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, mint gazdagabb belvárosi társaik, így ez egy lehet a lehetséges magyarázatok közül, akkor is, ha az asztma és a stressz kapcsolata nem teljesen világos.Korábbi állatkísérletek bebizonyították, hogy az anya stressz-szintje komolyan befolyásolhatja a születendő utód immunrendszerének fejlődését.

Hogy megértsék ennek a folyamatnak a működését emberek esetében, Dr. Wright és kollegái 557 családot kértek fel a kutatásban való részvételre. A családtagok mind kérdőíveket töltöttek ki lakóhelyükről, életvitelükről és általános kedélyállapotukról. Ha valahol gyermek született, a tudósok egyből mintát vettek a köldökzsinórvérből, hogy meghatározzák az abban lévő citokinok és ez által az immunrendszer működését.

A citokinok működési mintázata jelentősen különbözött a stresszesebb édesanyák esetében, és ez előre jelezheti a gyermekek esetleges későbbi immunbetegségeit– nyilatkozta Dr. Wright A stressz ugyanis úgy tűnik, fokozza a születendő gyermekek allergénekre adott immunválaszait.

A tudósok remélik további kutatások során még többet tudhatnak meg arról, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják az asztma és más allergiás megbetegedések kialakulását.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.