Nem buták az anyukák

Ausztrál kutatók elvetették azt a feltételezést, mely szerint a terhesség és a gyermekszülés rontja a nők gondolkodási képességét.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportjának 20 éves, az egészségről és az öregedésről készített populációs tanulmánya egy női csoport tagjainak mentális működését elemezte a terhesség előtt és alatt, valamint az anyaság korai szakaszában.

?Semmilyen különbséget nem találtunk a nők között a terhesség előtt és után, vagy az anyaság előtt és után, és a nem-anyák és az anyák, illetve a terhes nők között sem mutattunk ki eltéréseket? ? nyilatkozta Helen Christensen, a tanulmány vezető szerzője.

A nőkkel memória és kognitív gyorsasági teszteket végeztettek nyolc év alatt három alkalommal a ?Path Through Life? (Életút) című tanulmány keretében, amely 20 éven keresztül vizsgálja 7500 véletlenszerűen kiválasztott ausztrál lakos mentális egészségét.

Christensen szerint az eredmények azért különlegesek, mert a nőkkel jelentkezéskor nem közölték, hogy terhességgel kapcsolatos vizsgálatban vesznek részt, és ez volt az első olyan alkalom, amikor a kutatók az előfeltételezésen alapuló eredményekkel tudták összevetni eredményeiket.4375?Nem feltétlenül van jelen az az elfogultság, amely akkor áll fenn, amikor olyan vizsgálatot végzünk, melynek során terhességi kutatáshoz toborzunk nőket? ? állítja. ?Amikor a kognitív tesztet végzik, nem tudják, hogy ez azt hivatott bizonyítani, hogy elvesztették az eszüket, vagy valami más a célja.?

A British Journal of Psychiatry szaklapban közzétett tanulmány szerint a terhes nőket gyakran figyelmeztetik arra, hogy rövidtávú memóriazavar alakulhat ki bennük, mely állapotot a szakkönyvek ?baby-brain? vagy placenta-agy? néven említenek. ?Ezt az elméletet tudományos kutatási eredmények és szisztematikus vizsgálatok is alátámasztják? ? áll a tanulmányban.

Bár a tanulmány kimutatott bizonyos korlátozott mértékű hatást a kognitív sebességre vonatkozóan a terhesség késői szakaszában, Christensen azonban azt állítja, az eredmények azt mutatják, hogy a terhesség és a gyermekszülés nem gyakorol maradandó hatást a nők mentális működésére. A kutató szerint az emberek hajlamosak a terhességre fogni azokat a normális emlékezet-kihagyásokat, amelyek egyébként is akármikor megtörténhetnek velünk.

Christensen összegzése alapján az eredmények arra utalnak, hogy a placenta-agy nem elkerülhetetlen, és a mentális gyengülés észlelése érzelmi vagy más, ismeretlen tényezőket tükrözhet. A tanulmány tehát azt bizonyítja, hogy az anyák intellektuálisan teljes mértékben egyenlő szinten állnak kortársaikkal.

Forrás: