Így változik a mell terhesség alatt!

Amikor egy nő teherbe esik, számít arra, hogy a keble is változik a várandóssággal – de mennyire? És milyen változások várhatók?

Nemcsak a kisgyermek születése, már a terhesség is számos változással jár egy nő életében. Amint várandósak leszünk, testünkben olyan folyamatok mennek végbe, amilyeneket korábban sosem tapasztalhattunk.

A terhesség alatti hormonális változások megnövekedett véráramlást okoznak. Változások tapasztalhatók a mell szöveteiben, melyek hatására a mellet duzzadtnak, gyulladtnak érezhetjük és érintésre túlságosan érzékenynek. A változó mell a hölgyek egy része szerint olyan érzéssel jár, mint amikor menstruáció idején a keblek érzékenyebbek, de ez az érzés ilyenkor fokozottabb.

Az emlőérzékenység a terhesség egyik legkorábbi jele. A 4-6. hét környékén kezdődik és még az első trimeszterben is tart.

De milyen egyéb változások várhatók? Mi történik a keblekkel?

A 6.-8. hét környékén a terhes nő arra lesz figyelmes, hogy a keblei megnőttek, és növekedésük folytatódik a terhesség alatt. Gyakori, hogy akár 1-2 méretet is nő a mell, különösen, ha az első gyermeket várjuk. Viszketést tapasztalhatunk, ahogyan a bőr nyúlik, de csíkok is megjelenhetnek a melleken. Az erek is láthatóbbá válhatnak a bőr alatt, a mellbimbók nagyobbá és sötétebb színűvé változnak.

Az első pár hónap után a mellbimbón levő pigmentált, apró köröcskék szintén nagyobbak és sötétebbek lesznek. Korábban talán észre sem igazán vettük ezeket a kicsiny dudorokat, most azonban ezek a kiemelkedések, melyek az olajtermelő mirigy típusai – pontos nevük Montgomery mirigyek -, sokkal hangsúlyosabbá válnak. A mellek a szoptatás előkészítése érdekében mennek át ekkora változáson.

A harmadik hónap környékén a mell ún. kolosztrumot, előtejet kezd termelni, ez egy speciális tej, amelyet a baba a szoptatás kezdetével fog kapni. A terhesség utolsó pár hónapjában egy kis szivárgás tapasztalható emiatt a mellből – ez az anyag sárgás és sűrű, de nem minden nő észlel szivárgást, vagy csak nagyon kis mértékben.

Tehetünk valamit az emlőérzékenység ellen?

A legtöbb, amit tehetünk a változó mellel, hogy beszerzünk néhány valóban jó támaszt nyújtó melltartót: szánjuk rá időt és pénzt, hogy a legmegfelelőbbet vásároljuk meg és viseljük. Természetesen a kismamaboltokban a legnagyobb a választék. Az átlagos melltartókat, amelyet a mindennapokban hordunk, terhesség alatt már kényelmetlennek fogjuk találni. Hogy megelőzzük a kidörzsölődést, ne válasszunk olyan anyagot, amely kényelmetlen.

A puha, szellős anyagú melltartókat keressük, ezek közül is olyat vásároljunk, melyen a mellbimbónál nincs varrás. Legjobb a légáteresztő, kényelmes pamutmelltartó, és nem olyan, ami szintetikus anyagból készült.

Az extra tartás érdekében célszerű már idő előtt kismamamelltartót venni – a harmadik trimeszter során úgyis be kell ruházni minőségi, szoptatás idején használható melltartóba. Éjszakára próbáljuk ki a terhesség idejére javasolt alvó melltartót: ez szintén puha, pamut melltartó, amely a kismamaboltokban beszerezhető.

Egy jó melltartó, amely tökéletesen illeszkedik és kellően tartja a mellet terhesség idején, testmozgás közben is nagyon jól jön, ugyanis a keblek ilyenkor nehezebbek. A mozgáshoz kialakított melltartó megfelelő támasztást biztosít, és minimalizálja a kényelmetlenség érzését.

Végezetül, jó tanács, hogy egy-két mérettel is vehetünk nagyobb melltartót, mint a megszokott méretünk (a kosárméret és a mellkas kerülete is lehet nagyobb), hiszen a mellek növekednek, a has pedig kitágul. Érdemes olyat választani, amely tökéletesen illeszkedik, ha a kapocsnak a legszűkebb a beállítása. Ez mindenképp jó ötlet, ha szülés előtt mindenképp vennénk egy szoptatós melltartót.

Forrás:


Egy válasz

  1. Mária Erzsébet

    Szeretném kérdezni hogy jön valami a mellembol fehéres sárgás folyadék ez lehet terhességre utaló jel? Mert csináltam egy tesztet és az negatív lett. Kérhetnek segítséget? Köszönöm!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.