,,Maradhatnék tovább a kórházban?”

Babát a világra hozni egy csoda, sokáig kórházban lenni utána viszont nem mindenkinek felemelő élmény… csakhogy szülés után igen fontos!

Csodálatos élmény, amikor megszületik egy csecsemő, az anyának és a babának azonban a szülést követően még egy ideig benn kell maradni a kórházban. Az 1990-es évek elején, akár 24 órán belül is hazaengedték az újszülöttet és édesanyját, noha valójában nem biztos, hogy a frissen szült anyuka teljesen fel volt készülve új szerepére.

Különösen az első csecsemő esetében eshet pánikba az anya: mit is kell pontosan csinálni? Mi a teendő, ha császármetszésen esett át az anya? Mi van, ha a szoptatás se megy úgy, ahogy elképzelte? Néhány évvel később a szabály az volt, hogy egy természetes, komplikáció nélküli szülést követően 48 óráig kell a kórházban maradni, és 96 órát egy komplikációmentes császármetszés után.

Vannak, akiket ez megnyugtat, más anyukák azonban legszívesebben azonnal elhagynák a kórházat, amint lehet. Bizonyos születésházak rendszeresen hazaküldik az anyákat és csecsemőiket 6-8 órával a szülés után, igaz, ők felkészültek a hazatérésre.

baba mama

Egy tanulmány szerint nem feltétlenül az a probléma, hogy mennyit maradnak a kórházban az anyák, hanem az, hogy többnyire nincsenek felkészülve a hazaengedésükre. A brit tanulmány szerint a megkérdezettek 17 százaléka érez így. Persze, vannak nők, akik boldogok, ha 48 órán belül otthon ringathatják a babájukat, másoknak azonban több időre lenne szükségük a hazatéréshez.

Tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogy mikor térjen haza az anya és a csecsemő:

  • Ha az anya első alkalommal szült.
  • Ha nem tudja még megfelelően a szoptatni, illetve ellátni a babát.
  • Krónikus állapot vagy komplikáció a szülés alatt.
  • Kevés, vagy nem megfelelő terhesgondozás.
  • Fontos lenne, hogy az anyák megmondhassák, mennyi időre és segítségre van szükségük, hiszen az a csecsemő megfelelőbb ellátását és egészségét is biztosítaná!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.