Csináljunk gyereket aszpirinnel

Nincs egyértelmű bizonyíték rá, hogy a mesterséges megtermékenyítés (IVF) során szedett aszpirin javítja a teherbe esés esélyeit.

A lombikprogram során az aszpirin rutinszerű használata elég ellentmondásos. A támogatói úgy vélik, hogy a szer javíthatja a vérkeringést a méh és a petefészkek tájékán, de vannak, akik amiatt aggódnak, hogy komplikációkat és vetélést is okozhat. A kérdés tisztázásához 13 klinikai kísérlet anyagát tekintették át, melyekben összesen 2 653, IVF-en átesett nő vett részt.

Az eredményekről a The Cochrane Library augusztusi kiadása számolt be. Az egyik nagyobb tanulmány szerint jár némi előnnyel, ha a leendő anya az eljárás alatt aszpirint szed, de az áttekintés összességében azt a következtetést engedte levonni, hogy nincs bizonyíték a gyógyszer kedvező hatására.

shutterstock_1661866320

"Az IVF-re szoruló párok gyakran már olyan kétségbeesetten vágynak utódra, hogy bármit bevetnének, ami javíthatja a fogantatás esélyeit.” – mondta el a kutatás vezetője, Charalambos Siristatidis, az Athéni Egyetem asszisztált termékenységi egységének munkatársa. „A jelen eredmények szerint azonban nincs alapja annak, hogy a terhesség elősegítése érdekében az aszpirin szedését javasoljuk.” A kutatók szerint nagyobb klinikai kísérletek pozitív eredményeire lenne szükség, hogy véleményüket megváltoztassák.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.