A válság miatt hízunk!

Egyre többet mutat az olaszok alatt a mérleg, és Itáliában a testsúlygyarapodást a gazdasági válsággal igazolják.

Az idén 150 éves Itália kilóit számolta össze az Olasz Központi Statisztikai Hivatal. Az olaszok egyre szegényebbek és egyre kövérebbek – kommentálta a felmérés eredményeit az Olasz Dietetikusok és Klinikai Táplálkozásszakértők Szövetsége (ADI).

Az adatokból az derült ki, hogy miközben 1994-ben az olaszok 32,8 százaléka volt túlsúlyos és 7,3 százaléka kövér, jelenleg a túlsúlyosok aránya 36, a kövéreké 10 százalék. Ez azt jelenti, hogy a hatvanmilliós Itáliában több mint húszmillió olasz tart a mérlegpróbától és közülük ötmilliónak nem csak pár kiló túlsúlyt kellene leadni.

ttdpqekw

A fölös kilókkal küszködők száma folyamatosan emelkedik, egyrészt a sportolás hiánya, másrészt az olaszok között is egyre egészségtelenebb táplálkozási szokások miatt: az olaszok egyre inkább az élelmiszeren takarékoskodnak, de az olcsóbb étel nem biztos, hogy mindig megéri – hangoztatta az ADI.

A fiatalkori hízás ellen igyekeznek tenni az olaszországi iskolák is. Egyre több oktatási intézmény tiltja ki falai közül a cukortartalmú üdítőitalokat kínáló automatákat. Utolsóként Szicília iskolái csatlakoztak: a helyi narancstermesztőkkel kötött megállapodásnak köszönhetően a sziget tanulói buborékos, dobozos üdítő helyett friss gyümölcslevet kapnak. Az alkoholmentes italokat gyártók olasz szövetsége, az Assobibe azonnal tiltakozott az általa termékdiszkriminációnak minősített intézkedéssel szemben, hangoztatva, hogy az ilyesfajta tiltásnak "semmilyen hatása nincsen a kövérség megfékezésére".

Forrás: