Izgalmas és gyönyörű: a falmászás

falmászás 2Nem a legegyszerűbb, de egyre népszerűbb sport a falmászás, ráadásul ma már a hegyekbe sem kell kimennünk ehhez az ügyesség-fejlesztő sporthoz.

Korábban a falmászás kedvelői felpakoltak, és elutaztak a legközelebbi hegyes részre, ahol megfelelő terep volt hobbijuk gyakorlásához.

Ma is sokan így tesznek, hiszen ez egyúttal remek kirándulás is, de ma már bent, védett helyen is van lehetőség a falmászásra.

A falmászás, mint hobbi és divat nagyjából a hatvanas években vált népszerűvé és elterjedtté. A Himalája legmagasabb pontja is ekkor lett meghódítva. Persze ennek a nem túl veszélytelen, de izgalmas és szép sportnak leginkább jó időben lehetett hódolni. Nem véletlen, hogy a falmászás legnagyobb rajongóiban megszületett a benti mászás ötlete, hogy bármikor edzhessenek és tökéletesíthessék tudásukat.

A beltéri mászófalakat lényegében a természetben megtalálható sziklák, terepek mintájára alkották, és mára szinte kedveltebbek lettek, mint a kültéri sziklamászás a kilencvenes években nyertek teret egyre jobban a falmászó klubok.A mászófalakat különleges faanyagból készítik. Vas vázrendszerrel épül az egész, a kiálló kapaszkodók, azaz fogások pedig olyan réteggel vannak kezelve, melyek felülete dörzspapírra hasonlít, ezáltal jobban tapad.

Bárki mászhat?

Szinte mindenkinek ajánlható a falmászás különleges tudás, jelentős fizikai erőnlét sem kell hozzá, noha sokan ezt gondolják. Már a gyerekek is könnyedén megmásznak egy kerítést, egy fát, anélkül, hogy tanulták volna ezt a mozgást. Megvan bennünk a képesség a mászásra, csak felnőttként valahogy elfelejtődik. Ajánlható idősebbeknek is, minden korosztály élvezni fogja, és talál benne kihívást, sikerélményt. Olykor egész családok mennek mászni, persze nem mindenki ugyanazt a nehézségi fokozatot.

A falmászás nemcsak ügyességet igényel, az ember minden izmát átmozgatja. Először a lábat használjuk, utána a kezet. A lába mindenkinek erősebb. A rendszeres mászó meg is erősödik, hiszen fokozottan igénybe veszi a lábát és felsőtestét is a sport. Mászás közben az ember jól érzi magát, és kellemesen elfárad. Különös, de az sem szokta rosszul érezni magát, aki állítja, hogy neki tériszonya van?

A nehezebb pályákat több alkalom és gyakorlás után szintén el lehet sajátítani. Vannak nehézségi fokozatok. De a mászófalat az ember maga építi, kitalálhatja az utakat. Ha egyiket megunja, másikat építhet magának, úgy, hogy a csavarok segítségével átrakosgatja a fogásokat. Hogy egy teljesen kezdő mikor juthat el fal tetejére, az a pálya nehézségétől is függ, de általában második alkalommal sikerül.

falmászás

Biztos ez?

Akárcsak a természetben mászáshoz, a benti falakhoz is használnak a sport kedvelői biztosító kötelet. Enélkül ugyanis valóban nagyot lehet esni felülről. Fontos, hogy aki nekikezd a falmászásnak, először mindig szakképzett segítség mellett gyakoroljon. Sok apró dolog van, amihez a biztosító embernek értenie kell, hogy ne történjen baj. Legyen minden a helyén, a csomók, a kötelek, a beülők, ha rendben van minden, ritka a sérülés. Ha valaki megcsúszik, és esik, a biztosítási rendszer 50 centi után megtartja. Egy igen biztonságos sportról van tehát szó.

Természetesen külterületen kicsit másként működik ez: van egy úgynevezett elölmászó, akinek fel kell vinnie a kötelet, hogy működjön a biztosítási rendszer. Ő a legtapasztaltabb, és vannak különböző eszközök is, amelyek segítségével fölviszi a kötelet előre. Majd leereszkedik, és indulhatnak a többiek is, már biztonságosan.

Gyakorolni lehet a szabadban is. Kiépített mászóutakon, és léteznek mászóiskolák is. Érdemes olyanokkal odamenni, akik profik, és a biztosítás is a kisujjukban van. A Csobánka melletti Oszoly hazánkban híres mászóiskola, de a Budapest melletti Hármashatár-hegynél is remek sziklafalak találhatók.

Drága-e a sport?

Az elkötelezett falmászóknak érdemes egyesülethez tartozni, a kötelet például az biztosítja számukra. A tagdíj nem sok ahhoz képest, amennyibe kerülnek a mászáshoz szükséges eszközök. Megfelelő mászócipőt kell beszerezni, saját beülőt az vásároljon, aki tényleg rendszeresen mászik, mert általában azt is ad az egyesület. Az elszántak később saját karabinert, azaz forgókapcsot is vehetnek. A legjobb eredményeket a mászásban pedig akkor lehet elérni, ha az ember rendszeresen jár. Akit pedig érdekel a megmérettetés, a műfajban persze versenyek is léteznek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index