Csónakra fel, avagy az igazi családi izgalmak

Ha nem vagyunk igazán napozós, úszkálós típusok, aktívabb pihenésre, netán jó kondícióra vágyunk, ideális lehet családunk számára a vízitúra.

Csónakkal kirándulni

A vízpart nemcsak napozásra és úszkálásra jó. Sőt. Változatosabb programokat is kínál a táborozás: a napi evezős túra teendőit.

A kirándulás és túrázás talán az egyetlen olyan program, ami több generáció számára együtt, és egyformán élvezhető. Nemcsak az idegen környezet, a kihívások, melyeket együtt kell legyőzni, szintén összekovácsolják a családtagokat! A vízitúrák során a túravezetők irányításával együtt tanulhatja meg a család a hajók kormányzását és a manőverezést. Mindenkinek fontos szerep jut, a zúgókon való lejutás közös sikert jelent.

A vízpart sok élményt rejt: az egész családot leköti, felnőtt és gyerek is megtalálja társaságát, szórakozását. A fürdések, az evezős versengés, a természetes játszóterek, tábortüzek és közös főzések jellegzetes hangulatot varázsolnak, és teljesen kikapcsolják az embert a hétköznapi pörgésből. Aki ilyen pihenést vállal, elfelejtheti az unatkozó gyerek fogalmát! A napok izgalmasan telnek majd: evezés közben a gyerekek több helyen is kiszállhatnak, játszhatnak. A vízparti táborhelyeken a szülők félig a gyerekeken tarthatják szemüket, közben pedig részt vehetnek az esténként kialakuló koncerteken, sörözős, tábortüzes mulatságokon is.

Az idősebbeknek sem kell aggódniuk: különösebben nehéz igénybevétel nélkül is kikapcsolódhatnak a vízen sodródva. A túrákon egy-egy napra általában több kisebb szakaszt iktatnak be a szervezők. A hajósok lassabban haladva, több nézelődéssel, fürdéssel és játékkal tölthetik ki a túra idejét. A kenuk kellően biztonságosak, a folyók pedig nem túl veszélyesek.

Nem kell lemondani a kulináris élvezetekről és a kényelemről sem, hiszen nem szükséges feltétlenül kempingben megszállni. Olcsóbb és kényelmesebb alvási és étkezési lehetőségeket is lehet bőven találni. Közeli panziókban megfelelő szállások is elérhetőek. A túra így kényelmessé és a gyermekek számára is teljesíthetővé válik.

A nyaralást pedig a szinte egész nyáron zajló, időszakos kulturális rendezvények is színesítik, attól függően, hová lesz a túra. Igazi kikapcsolódás, felejthetetlen élmény az egész család számára.

csónak

Node mi kell hozzá?

Ha kellően sikerült felcsigázni az érdeklődést a vízitúrák iránt, ajánlatos azt is tudni, mit kell mindenképpen számításba venni, ha eldöntöttük: ilyen kell nekünk. Hazai vizeken elsősorban a Bódva, a Sajó, a Hernád, a Bodrog, a Tisza, a Duna és a Rába jöhet szóba ? utóbbi azonban a leggyorsabb és legváltozatosabb folyó, ezért kezdőknek nem igazán ajánlott. A Bódva csak kajakkal és kenuval járható igazán, evezős csónakkal ne próbálkozzunk.

A Sajót inkább összekötő folyóként használják a túrázók. A Hernád vize hazánkban igen szelíd, inkább a szlovák részen kell vele vigyázni. Kezdőknek azonban az erős sodrás miatt ez sem ajánlott. Annál inkább a Bodrog, itt viszont kell számolni a víz mélységével. A Duna hazai szakasza, de az osztrák és német területek is alkalmasak túrázásra. A Tisza az egyik legkedveltebb túraútvonal, melynek felső szakasza gyorsabb, de az Alföldön lassul.

kenuk

Milyen legyen a csónak?

Csónakot venni és bérelni is lehet, a nem túl alacsony árak miatt sokan az utóbbit választják. Nagyjából 2000-től 4000 forintba kerül egy napra a bérlés. A hajókhoz mentőmellényt, a csomagoláshoz hordót, és a tájékozódáshoz térképet is adnak.

A hajók közül a keelboat számít közülük a leggyorsabbnak, nagyjából 8 km/h a sebessége, de nyugodt vízre ajánlják, mert nehéz és hosszú, ezért nem könnyű benne evezni tanulni. Lassabb a kajak és a kenu. A kajak hátránya, hogy a benne ülők mindenképp bevizeződnek, ha máskor nem, az evezők emelésekor. A nagyobb csomag még a túrakajakba sem fér el. A kenut választják legtöbben, mivel ebben szárazak maradnak ? a két kenuból összeállított katamaránt is sokan kedvelik. Igen stabil, és nagyobb benne a mozgástér. Könnyebb evezni tehát a kajakkal és a kenuval, kényelmesebben szállíthatók a csomagok is.

kenu 2

Amennyiben többnapos túrára készülünk, érdemes egyféle csónakot választani – a haladási sebességek ugyanis eltérők lehetnek. Egyhetesnél hosszabb túránál jó tudni, hogy a háromszemélyes kenu kényelmesen két embert tud szállítani. Ebben fér el igazán jól a menetfelszerelés, a sátortól az ivóvízig. A favázas, összehajtható és gumicsónakok túlságosan sérülékenyek és többnapos túrára nem alkalmasak.

Mit vigyünk magunkkal?

Mivel vízitúrára ajánlott nem túl nagy csomagokat cipelni, mindig törekedjünk arra, hogy ha két egyforma dolog közül kell választani, mindig a kisebbet és könnyebbet vigyük. A csomagnak tartalmaznia kell a sátrat és mindent, amire egy utazásnál általában szükségünk van:

  • gyógyszereket
  • elsősegélydobozt sosem felejtsünk el bepakolni! – de persze ne essünk túlzásokba, ezt a helyszűke és a körülmények is megkövetelik.

A felszerelést úgy kell becsomagolni, hogy lehetőség szerint ne legyen vizes, és könnyen megtalálhassuk. Javasolhatóak vízitúrához a vízhatlan zsákok és műanyag hordók. A csomagokat ajánlott gumipókkal rögzíteni. Az ivóvíznek összehajtható, csapos műanyag kannát szerezzünk be. Ne feledkezzünk meg sapkáról, és könnyed, világos pólóról, ezeket evezés közben viseljük leégés és a napszúrás ellen. Ételt is érdemes vinni, tartósat elsősorban, amely sokáig eláll hűtő nélkül, valamint szabad tűzön könnyen el lehet készíteni hiszen sosem biztos, hogy a kikötőhelyeken lesz módunk élelmet is beszerezni.

Forrás: Turistamagazin


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.