Az elhízás fájdalommal is jár

Magyarország a kóros elhízás éllovasa már egy ideje Európában, és szenved ennek a szó szerint súlyos következményeitől.

Elhízás férfiak és nők között egyaránt

Szomorú, hogy magasan vezetjük a statisztikákat, a második helyezett Nagy-Britanniában is „csupán” 26,1 % a kórosan elhízottak aránya. Az elhízás mértékét az úgynevezett BMI testtömeg-index alapján számítják, amely a magasság és a testsúly adataiból levezetett arányszám. 25-ös érték felett a BMI index túlsúlyt mutat, 30 fölött pedig kórosan elhízottnak számít valaki.

Kimutatták, hogy a túlsúly gyakoribb a férfiaknál, mint nők körében, viszont az elhízás gyakoribb a nőknél egész Európa szerte. Kivéve egyes tanulmányok szerint amelyekben Írországban és az Egyesült Királyságban az elhízás gyakoribb a férfiak körében.

A legmagasabb mértékű túlsúlyt férfiak körében az Egyesült Királyságból jelentették, ahol a férfiak több mint 70%-a volt elhízott a 2000-es évek elején. A legtöbb elhízott szintén az Egyesült Királyságból került ki, 4-ből 1 férfit érintett ez az állapot. Hasonló elhízási ráták mutatkoznak az Ír nők körében, a legnagyobb mértékű Európában. A túlsúly az angol nők körében is gyakori, közel 60%-uknak magasabb a BMI értékük 25-nél. A kelet-európai társadalmak, mint a balkáni és volt szovjet államok általánosan karcsúbbak, mint nyugati társaik, a túlsúlyosak mértéke 40% alatti, míg az elhízottak kevesebben vannak mint 10%.
Időbeli emelkedést mutat  a túlsúly és az elhízás minden országban a férfiak és a nők között egyaránt. Érdekes módon az ír férfiaknál a növekvő elhízás nagyobb volt, mint a túlsúly, míg más országokban a trendek egyenlően változtak. Az ír nőknél, az elhízás általános tendenciája növekedett, de valójában  az idősebb nők körében (50-64 éves), a tendencia negatív volt, mely az egyetlen ilyen csoport.
elhízás
Több önértékelési adat állt a rendelkezésre, mint  mérési adat. Az önértékelési adatok azt mutatták, hogy az elhízás aránya a legtöbb országban 10-14,9% között mozgott 2001-2005-ben, majd a 15-19,9% követte. Számos országban az elhízottak aránya 20%-kal volt magasabb, mint azoknál ahol kevesebb mint 10% az elhízás. Saját bevallás szerinti adatok alapján Svájcban és Lettországban a férfiak  mintegy 50%-ban túlsúlyosak és közel 70%-uk Szlovákiában és Máltán. A legalacsonyabb elhízás előfordulást jelentettek Svájcból és Olaszországból, a legmagasabbat, Görögországból és Máltáról, ahol több mint, 4-ből 1 férfi elhízott. Svájcban és Olaszországban volt a legalacsonyabb a túlsúlyos nők aránya, Görögországban és az Egyesült Királyságban a legmagasabb. Az elhízás előfordulási gyakorisága a nőknél volt a legalacsonyabb Svájcban és Svédországban, a legmagasabb Görögországban, Máltán és Lettországban.
A földet tekintve az elhízás aránya 7,7% a férfiak, míg 9,8% a nők körében. Kitüntetetten érintett számos lakosság a Nyugat-Csendes Óceáni Régióban, Nyugat-Indiában, A Egyesült Államokban és Ausztráliában.2

A Fájdalom Ambulancia egy új eszköz segítségével, és ingyenes kampánnyal segít a kóros elhízással és az ebből fakadó mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek.

Rengeteg mozgásszervi panasz származik az elhízásból. Az izmok, ízületek – főleg a térd és a csípő – túl nagy terhelésnek vannak kitéve és ez számos problémához vezet. A túlterhelés miatt az érintett ízületek elkopnak, és megoldást sok esetben már csak a protézis jelenthet. Azonban egy ilyen műtétet az orvosok általában csak akkor vállalnak, ha a beteg a műtétet megelőzően lefogy.” -mondta Magyar Mátyás, a Fájdalom Ambulancia vezető szakorvosa.

A fogyásban pedig egy új, Magyarországon egyedülálló eszköz segíthet. Egy futópadról van szó, amely tehermentesítő kerettel rendelkezik. Ennek a segítségével a futópadon mozgó páciens testsúlyának egy részét a szerkezet veszi át, így csökken az ízületekre jutó terhelés, könnyebbé válik a mozgás. Sok beteg egyszerűen nem hiszi el, hogy ha fogyna, a panaszai is csökkennének. Ezzel a szerkezettel pedig megtapasztalhatja, milyen is lenne egészséges testsúllyal az élete.

elhizas

„Ez egyrészről azok rehabilitációját szolgálja, akik nem járhatnak teljes terheléssel. Másrészről a fogyásban is hatalmas segítség, ugyanis a tehermentesítő szerkezettel jobban motiválhatóak a betegek. Először a teljes súlyával mozog a páciens a padon, majd fokozatosan levesszük róla a saját terhelését, addig a pontig, amikor már nem fáj neki a mozgás. Ebből pontosan megállapítható, hogy mennyit kell fogynia a kívánt eredményhez, egyúttal pedig megtapasztalja az érzést, hogy mennyivel könnyebben mozogna, ha megszabadulna a fölöslegtől. Ennek nagyon nagy motiváló ereje van. Pont ezért indítottuk el a kampányunkat, hogy előzetes bejelentkezést követően bárki ingyen kipróbálhassa, hogy mennyivel könnyebb lenne az élete, ha lefogyna.” – tette hozzá Magyar Mátyás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.