Édesítőszerek orvosi szemmel

10-ből 8 orvos bizonyos értelemben a terápiás gyakorlat részének tekinti az édesítőszerek ajánlását, alkalmazását.

Az édesítőszerek szakmai megítélése pozitív

A kutatásban résztvevő orvosok fele rendszeresen, hetente több alkalommal, és viszonylag sok betegének javasolja édesítőszerek alkalmazását. Természetesen a diabetológusok esetében az ajánlási gyakoriság lényegesen magasabb, de a háziorvosok és a belgyógyászok terápiás gyakorlata sem marad el jelentősen az átlagtól.

A válaszadók által kezelt betegek közel 30 százaléka alkalmaz jelenleg valamilyen édesítőszert, de a szakemberek vélekedése alapján a páciensek további közel 25 százalékánál is indokolt lenne használatuk. Nem meglepő tehát, hogy az ajánlások átlagosan 80 százalékában már meglévő betegség miatt javasolják a cukorpótlók alkalmazását, míg a prevenciós célú ajánlás aránya átlagosan 20 százalék körül mozog.

Összességében mind a háziorvosok, mind a szakorvosok véleménye pozitív az édesítőszerek megítélését illetően: minden második megkérdezett szakmai szempontból hasznosnak, további 46 százalékuk többé-kevésbé hasznosnak tartja a cukorpótlók alkalmazását. A szakemberek tapasztalatai alapján egyébként a betegek jellemzően pozitívan fogadják ezen készítmények ajánlását, az orvosok háromnegyede szerint a páciensek adott esetben nyitottak erre.

A megkérdezett doktorok döntő többsége véli úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek és fogyókúrázók életminőségét, mértékletes fogyasztásuk nem káros a szervezetre illetve azok hatékonyan segíthetnek a testtömeg karbantartásában. Talán az előzőekből adódik, hogy a szakemberek közel 80 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy az édesítőszerek bizonyos értelemben a terápiás gyakorlat részét jelentik.

edesitoszer_abra

Az orvosok több mint 60 százaléka van egyébként azon a véleményen, hogy a cukorpótlók alkalmazása egyben az egészségtudatosság jele.

Magas fokú érdeklődéses tájékozottság az orvosok részéről

10-ből 7 szakember aktívabban érdeklődik az édesítőszerekkel kapcsolatban, további 3-an pedig proaktívan ugyan nem keresik, de szívesen meghallgatják az információkat.

Nem meglepő az sem, hogy az orvosok körében – ellentétben például a lakossággal – magas a konkrét cukorpótló szerek ismertsége. Ebben a tekintetben a spontán módon leggyakrabban említettek között a szacharin (42%), az aszpartám (28%), a ciklamát (22%) és a nyírfacukor (17%) szerepel.

Az édesítőszerek legfőbb előnyeként az orvosok a testtömeg karbantartó hatást hangsúlyozták (pl. kalóriaszegény (44%), szénhidrátbevitel csökkentése (24%), testsúlysemlegesség (17%)), emellett kiemelték azok pozitív szerepét a cukorbetegség étrendi kezelésében, illetve a válaszok jelentős része a cukorpótlók egészségre gyakorolt jótékony hatáshoz kapcsolódott (pl. nem emeli a vércukorszintet (34%), cukorbetegeknek előnyös (18%)).

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.