Miért igyunk tevetejet?

A tej egészséges, de vajon melyik fehér ital a legjobb mindközül? Igyunk tevetejet a betegségek ellen?

Ritkán fut át az agyunkon, hogy a nálunk közismert tehén- és kecsketejen kívül más állat is szolgáltathat nekünk a kalciumdús italból. A tevét végképp nem a teje miatt szoktuk emlegetni, pedig a ranglistán biztosan dobogós helyen szerepel, mivel rendkívül tápláló és teljesen biztonságos tejének fogyasztása.

Miből áll a tevetej?

Fogyasztását előszeretettel javasolják az alultáplált gyerkőcök és felnőttek számára, mivel a tevetej sok tekintetben hasonló az emberi anyatejhez. Gazdag fehérjében, illetve olyan vitaminokban, mint a B-, B2- és C-vitamin, éppen ezért tökéletes étrendkiegészítő, ami egyben segíti a szervezet fejlődését, erősíti a csontokat és az immunrendszert javítva hozzájárul a betegségekkel szembeni védelemhez, azok gyors leküzdéséhez.

Miért jobb a tehéntejnél?

Az előbb felsorolt hasznos tulajdonságai mellett a tevetej olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, cink, kálium, réz, vas és nátrium. Ez utóbbi miatt a tevetej kortyolása közben enyhe sós mellékíz jelentkezhet. Pozitívuma a hagyományos tejjel szemben, hogy zsír- és laktóztartalma alacsonyabb, miközben háromszor több a C-vitamin és kb. tízszerese a vas mennyisége.

Tej és a csontok

A tej magas kalciumtartalma miatt segíti az erős csontozat kialakulását. Mivel a tevetej calciumtartalma meghaladja a tehéntejét, így a csontritkulásban, csontrendszeri betegségekben szenvedők számára még inkább ajánlott a fogyasztása.

Egyszerűen egészségesebb

Az összehasonlító vizsgálatok alapján elmondható, hogy a rendszeresen tevetejet fogyasztók szervezete ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben. Többek között az autoimmun betegségek, bakteriális, illetve vírusos fertőzések, valamint az allergiás megbetegedések leküzdésében is nagy szerepet játszik.

Autizmus

A tejben található tápanyagok a csontok és a védekezőrendszer mellett az agyműködés fejlesztésére is kihat. Ez a tulajdonság késztette a kutatókat, hogy a tevetej jótékony hatását az autizmusban szenvedők között is vizsgálni kezdjék. Az eredmények alátámasztották, hogy a tevetej valóban képes javulást előidézni a kommunikációs képességekben és az agyi funkciók területén egyaránt.

 A tökéletes tejhab elkészítése nem csak a baristák privilégiuma, otthon is érdemes megpróbálkozni vele. Sőt, még a latte art művészetét is elsajátíthatod, hogy látványos illusztrációkat varázsolj a kávéd tetejére – elkápráztatva a családtagjaid vagy a barátaidat.

Kévéimádók figyelmébe- így készíthetünk tökéletes tejhabot

Egyes típusú cukorbetegek

A tevetej összetételének vizsgálata kimutatta, hogy bővelkedik inzulin és inzulin-szerű fehérjékben. Ezt igazolja, hogy azoknál a cukorbetegeknél, akik minden nap minimum fél literrel fogyasztottak az egészséges tejből, csökkenthető volt a beadott inzulin mennyisége.

Konzultáljunk orvossal!

Mielőtt kúraszerűen tevetejet kezdenénk inni, főként, ha speciális betegségben szenvedünk, mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal. Emellett fontos, hogy csak olyan tevetejet fogyasszunk, ami ellenőrzött és a származása igazolható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index