Forró téli kortyok

A tél beköszöntével, például szánkózás, korcsolyázás, vagy síelés közben, igazán jól esik néhány korty forró ital. Télen sem kell lemondanunk kedvenc italunkról, legfeljebb annak hőmérsékletét célszerű az időjáráshoz igazítanunk!

Így válthatja fel a nyári jeges teát a forró tea, a koktélt a grog (forró fűszeres rumos ital), a hosszúlépést pedig a forralt bor, sőt tőlünk északabbra a sört is szokás melegítve, mézzel inni. A forró téli italok felgyorsítják a véráramot, ezért érezzük úgy, hogy melegség önt el bennünket.

A fagyoskodó, télen is szabadban dolgozó emberek rájöttek, hogy a meleg és az alkoholos italok kombinációjával vészelhető át legkönnyebben a hideg. Ennek köszönhetően, telente még azok is gyakrabban fogyasztanak alkoholt, akiknek ez a nyári hőségben eszébe sem jut.

Tea: télen melegen, nyáron hidegen

A legegyszerűbb téli ital a forró tea, ami bármelyik sífelvonó melletti büfében (síkocsmában) kapható. A rutinos és magabiztos síelők kihasználják a síkabátok belső zsebe adta lehetőségeket, ami általában pont akkora, hogy a rummal töltött lapos kulacs kényelmesen elférjen benne, azonban utána fokozottan ügyeljünk embertársainkra!

tea_katt7

Grog

Ha már szóba került a rum, ne feledkezzünk meg a grogról sem! A grog elnevezés egy takarékos admirálishoz kapcsolódik, aki 1740-ben úgy rendelkezett, hogy a matrózok rumadagját vízzel hígítsák. Ezzel a merényletével halhatatlanná tette a grogot, amely a legmagasabb alkoholtartalmú forró téli ital.

Ma a grogban a forró vízen és a rumon kívül találunk még cukrot, citromlevet, szegfűszeget és fahéjat. A rumot gyakran helyettesítik ginnel vagy brandyvel, a vizet pedig fekete teával.

Ha tél, akkor forralt bor!

A grog népszerűségét talán csak a forralt boré múlja felül, melynek több száz elkészítési módja ismert. A forralt bor jellegzetes téli ital, nehéz munkanap után otthon vagy hétvégén, illetve a sípályán egyaránt kínálja magát. A vízzel való hígítás és a fűszerezés részben hasonló a grogéhoz.

Sokféleképpen elkészíthető, de bármelyiket választjuk, vörösbor, cukor, fahéj, szegfűszeg és a végén citromkarika kell bele. Azonban érdemes tudni, hogy ha a bort sokáig forraljuk, rohamosan párolog belőle az alkohol!

Amikor a sör a melegen is jó…

A sörre nem csak nyáron gondolhatunk, hiszen különböző meleg italokat is készíthetünk belőle. Ez nálunk nem igazán terjedt el – szemben a forralt borral – de Lengyelországban nem lepődnek meg, ha télen a sörhöz sörmelegítőt is kérünk.

A meleg sör egyik lehetséges elkészítési változata, hogy a lábasban felmelegített sörhöz, negyedannyi tejet, mézet, fahéjat, és egy kevés rumot adunk, majd elkeverjük tojással.

sor4

Egy erős fekete

A kávé nem tipikus téli ital, de bizonyos változatai kifejezetten télen népszerűek. Ilyen például a rumos, whiskey-s, amaretto-s kávé, melyeket minden kávézó itallapján megtalálhatunk, de otthon is könnyen elkészíthetünk.

Gyerekeknek alkoholmentes meleg italokat adjunk, ami sok esetben gyümölcstea, meleg kakaó vagy forró csokoládé. Minden gyerek, de a felnőttek többsége is szívesen fogyasztja. Láthatjuk, hogy mennyi forró ital közül választhatunk a hideg téli estéken!

Ezek a remek italok nem csak a testet, de a lelket is melengetik. Érdemes mindegyiket kipróbálni, de az alkoholos változatoknál ügyeljünk arra, hogy ne egymás után igyuk őket, különben másnap kellemetlenségek érhetnek bennünket!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.