Helytelenül táplálkozunk!

Köztudott tény, hogy Magyarországon – a többi fejlett országgal egyetemben – a túlsúly és az elhízás aránya egyre növekvő tendenciát mutat.

A helytelen táplálkozási szokások mellett a fizikai aktivitás csökkenése, gyakorta teljes hiánya, valamint a stresszes, rohanó életmód játsszák a legnagyobb szerepet, amelyek tulajdonképpen jelen korunk és jövőnk körülményeit (ülő/irodai munka, sok túlóra, televízió, számítógép, mint szabadidős tevékenységek, anyagi jólétre és kényelemre való törekvés) tükrözik.

A túlsúly és az elhízás előfordulási gyakoriságáért felelős táplálkozási tényezőket a legutóbbi országos reprezentatív táplálkozási felmérés eredményei között kereshetjük. A magyar felnőtt lakosság átlagos energia-bevitele csekély mértékben, de meghaladja a könnyű fizikai munkának megfelelő ajánlott értéket, amely a jelentősen csökkent fizikai aktivitás mellett a túlsúly és az elhízás egyik legfőbb okának tekinthető.

A makrotápanyagokat nézve elmondható, hogy az összes zsírbevitel szolgáltatja az átlagos lakossági étrend energia-tartalmának 36-39%-át, amely jóval meghaladja az ajánlott 30 energia%-ot. A fehérjebevitel aránya megfelelő, ám a lakosság szénhidrátbevitele 44-48 energia%-kal még mindig az ajánlott mennyiség (55-65 energia%) alatt található, a kevés összetett szénhidrát (leginkább keményitő) miatt.

ehesfiu

A hozzáadott cukor mennyisége a felső határként megjelölt 10 energia% alatt van és folytonos csökkenést mutatott az elmúlt években. Ez utóbbi adat megcáfolja azt a köztudatban élő tévhitet, miszerint a túlzott cukorfogyasztás miatt hízik a lakosság.

Az anyatejjel szívjuk magunkba

Az édes íz az anyatej révén már születésünktől kezdve biztonsággal és kellemes kedélyállapottal társul, ám manapság gyakran keveredik a bűntudat érzésével a már említett elhízással vélt kapcsolata miatt. A kellemes testi-lelki állapot megtapasztalása iránti törekvés emberi mivoltunkból eredően szükségszerű, az elmúlt években ezért több édesítőszer (ami alatt nem csak a mesterséges édesítőszereket értjük) is résztvevőjévé vált étrendünknek. Az energiát nem tartalmazó, valamint a kisebb mértékű, elhúzódóbb vércukor-emelkedést eredményező energiát adó édesítőszerek és az ezekkel készült élelmiszerek kezdetben csak a cukorbetegek diétájának részét képezték, ám lassan az energia-bevitelt kontrolláló, fogyókúrázó vagy karcsú vonalaikat megőrizni kívánó emberek étrendjében is szerepet kaptak.

eheslany1

Az édes íz biztonságos forrásai

Ahogy szélesedett az édesítőszerek piaca, egyre több támadás érte egy-egy, már engedélyezett fajtájukat és számos vizsgálat kívánta megcáfolni fogyasztásuk biztonságát. Ennek eredményeképpen ez év májusában az Európai Bizottság arra kérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalt (EFSA), hogy teljes körű felülvizsgálatot végezzen a mesterséges édesítőszerek és kiemelten az aszpartám fogyasztásának biztonságát illetően.

Alapos felülvizsgálatot követően azonban az EFSA nem talált megfelelő és elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy felülírja az aszpartám, vagy egyéb, az Európai Unióban engedélyezett mesterséges édesítőszerek biztonságos használatára vonatkozó szabályozását, így hivatalosan is igazolást nyert, hogy az engedélyezett édesítőszerek továbbra is biztonsággal fogyaszthatóak.

Amennyiben szívesen olvasna még a témában a gyerekek hízásának okairól, kattintson!

Forrás: