Karácsonyi édességek haspókoknak! – BioBejgli

Aranybarna diós bejgli, gőzölgő karácsonyi kalács, roppanó csokis keksz – a legjobb vendég várók az ünnepekre.

Fűzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Bio Bejgli (300g)

Hozzávalók:

  • 4 adag
  • 4543 KJ / adag
  • tönkölyliszt 400g
  • pálmazsír 160g
  • méz 160g
  • mák 400g
  • mazsola 80g
  • élesztő 20g

Elkészítés

Az élesztőt a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a pálmazsírt és gyorsan összegyúrjuk. 10 percre hűtőbe tesszük, majd hozzáadjuk a mézet és tésztává gyúrjuk (szükség szerint egy kevés vizet önthetünk hozzá).

beigli

A tésztát hűtőben pihentetjük 15-20 percig. Ezalatt a mákot finomra őröljük, egy tálba tesszük, hozzáöntjük a mazsolát és a mézet, és alaposan összekeverjük.

A tésztát és a tölteléket is 10 egyenlő részre osztjuk. A tésztát lisztezett asztalon téglalappá nyújtjuk, a tölteléket két nylon lap között vékonyra nyújtjuk, kicsit kisebbre, mint a tészta.

A töltelékről lehúzzuk a felső nylon, az alsónál fogva ráhelyezzük a tésztára, és a felső lapot is lehúzzuk róla. Ezután a tésztát szorosan feltekerjük. Oldalait kicsit megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőzök ki tudjanak jönni.

A bejglit vizezett mézzel megkenjük, 35 c fokos helyen egy órát kelesztjük, majd 170 fokos sütőben megsütjük. A megsült bejglit formázzuk, kihűtjük és szeleteljük.

A bejglit a jó öreg diós recept szerint is elkészíthetjük, csupán a mákot kell dióra cseréljük.

karacsonyi_cikkek16

Forrás: https://napidoktor.hu/