Nyári lisztérzékenyek 2011-05-11 Diéta Megosztás: Tweet A lisztérzékenység gyakoribb azok között, akik tavasszal vagy nyáron születtek, derült ki egy tanulmányból. A Massachusettes Általános Gyermekkórház új tanulmánya szerint a lisztérzékenység gyakoribb azok között, akik tavasszal vagy nyáron születtek, derült ki egy tanulmányból. Az eredmények arra utalnak, hogy az autoimmun betegség gyakoribb megjelenése az évszakból és a környezetből adódó faktorok kombinációjával állhat összefüggésben. A lisztérzékenység egy emésztési rendellenesség, melyet a glutén nevű fehérje vált ki. Ez elsősorban a kenyérben fordul elő, és más, búzát, árpát vagy rozst tartalmazó ételekben. Károsíthatja a vékonybelet és megnehezítheti bizonyos tápanyagok felszívódását, fájdalmakat vagy akár idegi károsodást is okozhat. 382 massachusettsi lisztérzékeny gyerek adatait vizsgálták a 11 hónapostól 19 évesig terjedő korosztályból. A 15-19 évesek körében a születés időpontja nem számított. A többi 317 gyereknél azonban azt vették észre, hogy 57 százalékuk a márciustól augusztusig terjedő időszakban született, 43 százalék pedig szeptembertől februárig. Habár a lisztérzékenység pontos oka nem ismert, a lehetséges kiváltó körülmények között szerepelhet a glutén bevezetése az étrendbe, illetve azok a vírusok, melyekkel az első életévében találkozott. A tanulmány eredményei szerint a születési hónap is lehet egy kockázati faktor. A kutatók rámutattak, hogy a gyerekek általában hat hónapos kor körül kapnak először szilárd ételt, mely glutént is tartalmaz. A tavaszi és nyári babák esetén ez egybeesik a nátha és az influenza időszakával. Az eredmények alapján a tanulmány vezetője, Dr. Pornthep Tanpowpong elmondta, hogy talán meg kell változtatni a gluténtartalmú ételek bevezetésének időpontját. "Aki tavasszal vagy nyáron születik, annak nem biztos, hogy helyes ugyanakkor gluténtartalmú ételt kínálni először, mint az őszi vagy téli születésűeknek. Bár még tovább kell vizsgálnunk a feltételezéseinket, úgy véljük, segítséget nyújtottunk a lisztérzékenység megelőzéséért folyó küzdelemhez.” – mondta Tanpowpong. Azt is megjegyezték, hogy a napfény is összefügghet a betegséggel, mivel kapcsolatba hozták azt a D-vitamin hiányával. A tanulmányt Chicagoban, az Emésztőszervi Betegségek Hetén tették közzé, melyet az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség és más szervezetek szponzoráltak. Mivel kis léptékű kutatásról van szó, és azt egy orvosi gyűlésen mutatták be, az eredmények csak előzetesnek számítanak, míg meg nem jelennek lektorált szakmai lapban, illetve nem támasztják alá más munkákkal. Forrás: