Ne kukázzuk ki a halmájat!

A halfeldolgozó iparban általában kidobják a hal máját, pedig kutatók megerősítették, hogy a halmáj nagyon gazdag többszöri telítetlen zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak az egészségre.

A tőkehal máján kívül általában nem használják fel a többi halfajta máját, annak ellenére, hogy az ajóka, vagy szardella mája például az egyik legjobb telítetlen zsírsavforrás. Legtöbb esetben a hal belsőségeit már a halászok visszadobják a tengerbe, de ha véletlenül néhány belső szerv bekerül a feldolgozóüzembe, akkor ott azonnal megszabadulnak tőle.

A spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megállapították, hogy az ehető halak mája nagy mennyiségben tartalmaz hosszúláncú telítetlen zsírsavakat, köztük az omega 3 zsírcsaládhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakat, nyilatkozta José Luis-Guerrero, a tanulmány szerzője a Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratnak.

hal16

A zsírsavak használatával számos betegséget lehet megelőzni és kezelni, köztük a rák bizonyos fajtát, a depressziót, az Alzheimer kórt, a skizofréniát, viselkedési zavarokat, továbbá a szív-és érrendszeri betegségeket.

A tanulmány során összesen tizenkét olyan halfajtát vizsgáltak a kutatók, melyet gyakran fogyasztanak Spanyolország dél-keleti részén, köztük a tőkehalat, a röviduszonyú makócápát és az európai szardíniát. A kutatók a Földközi-tengerben élő nagy sárkányhal és az európai ajóka májában mutatták ki a legnagyobb mennyiségű hosszúláncú telítetlen zsírsavat, de valamennyi vizsgált halfajta májában kimutatható volt az omega 3 és az omega 6 zsírsavak kombinációja.

Forrás:


Egy válasz