A természet gyógyító ereje

Kutatók kimutatták, hogy a parkban tett séta több puszta kellemes délutáni időtöltésnél.

Frances “Ming” Kuo, az Illinois Egyetem környezet és viselkedéskutatója szerint a jó egészségi állapot megőrzésének kulcsfontosságú tényezője. „A parkok szerelmese, a kertépítő mérnökök és sokan mások évtizedek óta állítják, hogy a természet gyógyító erővel rendelkezik” – állítja Kuo, „mostanáig azonban ezeket az állításokat senki sem vizsgálta meg tudományos alapon.”

Kuo munkatársaival különböző formában vizsgálja a zöld területek az emberekre gyakorolt hatását, hogy alátámaszthassák illetve megcáfolhassák az ide vonatkozó közvélekedéseket. Kuo elmondta, hogy más kutatók is végeztek vizsgálatokat a kérdésben változatos környezetekben és populációkban, figyelemreméltó tudományos alapossággal. A sok esetben megszokott lelkes, ugyanakkor hiányos kutatásoktól eltérően a természet és az ember kapcsolatát objektív mérésekkel támasztották alá, többek között rendőrségi adatokkal, vérnyomásméréssel, neurokognitív tesztekkel és az immunrendszer működésének fiziológiai méréseivel.

termeszet4802

Kuo szerint ezek a kutatások már nem a kis, önkiválasztáson alapuló természetbarát csoportokra hagyatkoznak, hanem egyre inkább olyan populációkat választanak, amelyek nincsenek különösebb kapcsolatban a természettel. Ezen kívül a jövedelemszintet és egyéb tényezőket is számításba veszik az vizsgálatokban. Mindezeket a szigorú tudományos feltételeket teljesítve a természet jótékony hatásáról szóló állítás továbbra is megállja a helyét.

„Akkor is valós maradt ez az előny, amikor objektív méréseket alkalmaztunk, amikor az alanyokat nem természetbarátok közül válogattuk, és amikor más tényezőket is figyelembe vettünk a vizsgálatok során” – nyilatkozta a szakértő. „Zöldebb környezetben az emberek nagylelkűbbek és barátságosabbak. Közelebbi szociális köteléket tartanak fenn szomszédaikkal, erősebb a közösségi érzés, nagyobb a kölcsönös bizalom és a segítőkészség.”

shutterstock_12681676

Kevésbé zöld környezetben magasabb az agresszió, az erőszak, az erőszakos és a vagyon elleni bűncselekmények aránya, még akkor is, ha a jövedelem és egyéb faktorokat is számításba veszünk. Gyakoribb a magányosság, és többen számolnak be nem megfelelő társadalmi támogatottságról.”

Kuo azt állítja, hogy a zöld környezet nem csupán szociális és pszichológiai előnyökkel jár, hanem pozitív hatást gyakorol a testi egészségre is. Elősegíti a műtét utáni gyógyulást, több testmozgást tesz lehetővé, javítja az immunrendszer működését, elősegíti a cukorbetegek egészségesebb vércukorszintjének fenntartását, javítja a funkcionális egészségi állapotot és a független életre való képességet az idős felnőttek körében. A kevésbé zöld környezet ezzel szemben a gyermekkori elhízás és más betegségek magasabb arányával hozható összefüggésbe, és a mortalitás magasabb arányával is kapcsolatban áll fiatal és idősebb felnőttekben.

Forrás:


Egy válasz