Izzik a galagonya ruhája…

Így ősszel, különösen a szívükre panaszkodók nyissák ki a fülüket – a galagonyából készült tea ugyanis szíverősítő- és nyugtató hatású.

Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, amely a rózsafélék családjába tartozik, leginkább erdőszéleken és legelőkön lelhető fel – általában tövises cserje, vagy kis fa. A Kárpát-medencében őshonos faj, saját kertünkben is nevelhetjük. Manapság nagy hasznát vesszük, hiszen túlterheltség és stressz esetén igen hatékony fegyver.

galagonya

A kis, mutatós, piros cserjés növénynek – melyet ünnepekkor dekorációnak is használhatunk – virágos, leveles ágvégét és hajtásvégét alkalmazzák gyógyászati célokra. A növényi drogban flavonoidokat, proantocianidokat és triterpéneket, valamint aminszármazékokat is találunk.

Vegye a szívére!

A galagonya teakeveréke és egyéb, a növényből előállított készítmények a stresszes, túlhajtott szervezet jó barátai. A galagonya bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással bír. Serkenti a szívizom vérellátását és javítja a szívizomsejtek aktivitását.

A galagonyából készített tea csökkenti a vérnyomást, értágító hatású. Enyhíti a vérkeringési problémákat, koszorúér-betegségek esetén is javasolják. Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.Ajánlott idősebbeknek, akik már koruk miatt is küzdenek szívpanaszokkal. A szívizmok degenerációs megbetegedéseinek gyógyításában is segítséget jelent.

Mi készíthető belőle?

Elsősorban teát készítenek a galagonyából. A növény szárított levelét kettő deci felforralt vízzel kell leönteni, negyed óra elteltével pedig leszűrni a keveréket. Napi két-három csészével is fogyaszthatunk a teából. Készíthető tinktúra is belőle: ezt bogyóból, virágból, levélből csinálják. Ugyancsak a levelet, virágot és a bogyót tartalmazza a galagonyatabletta. Fűszerként is alkalmazzák, leginkább mártásokat és gyümölcs-zseléket készíthetünk belőle. Ízletes és különleges finomság a galagonyalekvár.

galagonya

Egy kiló galagonyabogyó, valamint cukor, víz, csipet tartósítószer szükséges hozzá. Tisztítsuk meg a piros bogyókat, nyomkodjuk szét. A főzéshez annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, majd adagoljuk hozzá a cukrot. Főzzük az egészet puhára. Ha kész, szitán kell áttörni, majd lassú tűzön állandóan kevergetve, sűríteni. A tetejére ajánlott egy kis tartósítót tenni.

Kik ne fogyasszák?

Mint a legtöbb gyógynövénynek, a galagonyának is vannak ellenjavallatai. Terhes, szoptató anyáknak és gyerekeknek nem ajánlott. Van egy olyan elképzelés, miszerint a galagonyatea is alkalmas a diétázóknak, ez azonban tévedés. Valóban van vízhajtó hatása, de a zsírokat nem bontja! Vegyük figyelembe, hogy minden esetben érdemes az orvosunkkal konzultálni a galagonya-termékek fogyasztása előtt.

Forrás: Napidoktor.hu