Méz és palacsinta: mire is jó az akácvirág?

Az ízletes, fehér virágú akác, erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Azt hihetnénk, ősi magyar fa, azonban kevesen tudják, hogy Észak-Amerikából, a XVI. században került Európába.

Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Virágából készült tea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.

Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk. Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.

akác

Nemcsak édes….

Világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz. Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig. Különleges minősége miatt, a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít. Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására is ajánlott.

Mikor és hogyan gyűjtsük?

Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat, a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg! A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.

papacsinta

Hogyan használjuk?

Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük.

Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. A palacsintatésztába mártott, kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.

Akácos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 16 fürt akácvirág
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • a sütéshez: olaj
  • a tálaláshoz: cukor.

Elkészítése: a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk. A késő tavaszi délutánok könnyed kísérője.

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat tudományos igényességgel állították össze a tanszék munkatársai. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.