Többek vagyunk, mint hús és vér, ugye?

A természetgyógyászok hajlanak afelé, sőt vallják, hogy az ember több, mint fizikai anyag: test, szellem és lélek alkotja, szerves egészként. Ezt az elgondolást nevezzük holisztikus filozófiának, ami sok – talán az összes- természetgyógyászati módszer alapját képezi.

A holisztikus szemléletet valló gyógyítók, segítők alapfilozófiája az, hogy egy emberi lény egészsége, jólléte e hármas egység egyensúlyán, tökéletes, harmonikus működésén áll vagy bukik, egyszerűsítve "minden a fejben dől el".

304

Azt a legtöbben belátjuk, hogy rossz életvezetési szokásaink, a stressz, munkahelyi gondok, és millió más életkörülmény lehet negatív hatással egészségünkre. Még összetettebben, mint azt gondolnánk: egyre többen foglalkoznak vele, milyen lelki okai lehetnek fizikai betegségeinknek.

Ami itt nálunk, az európai kultúrákban csak most kezd teret nyerni, az az ősi, keleti életfilozófiák, mint pl. a taoizmus alapja: Kínában például az embert anyag-szellem-energia egységeként kezelik.

A taoizmus azt állítja, hogy a betegségek abból erednek, ha valahol megbomlik az egyensúly ( az egyensúly szintén kulcsszó, gondoljunk a jinre és a jangra!), energiahiány, vagy energiatöbblet jelentkezik. Egész gyógyítási rendszerük az energián alapul, ezért masszírozzák, stimulálják az akupresszőrök. Indiában pedig az ajurvéda a gyógyítás alapja: ennek a szónak már a fordítása is beszédes: "az élet tudománya". Innen következtethetünk arra, hogy az ajurvéda bőven szolgál életvezetési útmutatásokkal is.

305
A holisztikus szemléletnek vannak gyökerei az európai gyógyítási kultúrában is: Hippokratesz, Galenos, Paracelsus szintén ötvözte az anatómiát, az anyagot és a filozófiát, azaz a láthatatlant?

Forrás: