Késő bánat a pontatlanoknak!

Azok, akik képtelenek odaérni a megbeszélt időpontokra, nem képesek betartani a határidőt, notórius késők. De mégis mit lehet velük kezdeni?

A késésnek több oka is lehet, de ha állandóan megismétlődik, akkor egyre kevésbé valószínű, hogy tényleg azok a vis maior helyzetek történnek meg, mint amikre a késő hivatkozik. Lássunk az álarc mögé!

Nagy távolság = kevesebb késés?

Általánosan megfigyelhető, hogy a késők azok közül kerülnek ki, akik a legközelebb laknak a megbeszélt helyhez, legyen az iskola, vagy akár egy park. Azonban ha a feltevés mélyére nézünk – miszerint minél nagyobb a távolság, annál kevésbé késik el az ember -, rájövünk, hogy valójában nincs így, hiszen a távol lakónak is el kell érnie egy buszt, vagy valamilyen közlekedési eszközt ahhoz, hogy aztán időre odaérjen.

Ugyan, ez a fővárosban és a megyeszékhelyeken annyira nem probléma, azonban más településeken, ahol nem túl magas a járatsűrűség, ott sokkal igazabb: aki távolról érkezik, annak is előtte oda kell érnie a váróba.

A késők gyerekkora

A notórius késők egy-egy késés után szívesen panaszkodnak a már sokadszor megvárakoztatott közeli ismerősüknek, hogy mennyire nincs időérzékük. Ez egyrészt remek érzelmi zsarolás, hiszen úgy hangzik, mintha sajnálnunk kéne őt, másrészt tökéletesen kifejezi azt, hogy miért is késnek.

z3yjvl2c1

Az emberek időérzéke hat éves korukra alakul ki véglegesen. Utána már csak nagyon nagy energiák befektetésével változtatható meg, persze beválhatnak különböző praktikák, de az időérzék már nem fog változni. A gyermek először csak a nappalok és az éjszakák között tanul meg különbséget tenni, majd egyre pontosabban képes lesz megmondani azt, hogy mennyi is az idő.

Ebben segíti a szervezete is, ami ha hozzászokik állandó pontokhoz az életében, például, hogy pontban délben kap mindig ebédet, akkor onnantól kezdve 12 órára az emésztése megindul, és a szervezet felkészül a fogyasztásra. Azonban az ilyen rendszeresség hiányából is kialakulhat az, hogy a gyerek nem tanulja meg jól érzékelni az időt. Belőle lesz a notórius késő!

Amikor a főnök késik…

Persze az állandó késést okozhatja más is: például, ha úgy gondolja valaki, hogy ezt megengedheti magának. Nagyon gyakran ez tényleg így van, már amennyiben egy főnökről beszélünk, mert őt nem fogják számon kérni az alkalmazottai, de természetesen ha az ő főnöke beszél meg vele egy időpontot, arra már pontosan érkezik.

Másrészt némi rejtett nárcizmus, vagy feltűnési viszketegség is lehet az állandó késés hátterében. Ilyenkor a késő úgy érzi, hogy ezzel ő hangsúlyozza a feljebbvalóságát másoknál, illetve elüt a tömegtől. Tudja, hogy amikor késve megérkezik valahová, akkor mindenki rá fog figyelni, ő lesz a középpontban, és ő pontosan erre vágyik. Persze ilyenkor szó sincs arról, hogy ne tudna időben elindulni, egyszerűen csak nem akar.

A ráérős késők nem várnak!

Jól mérhető az, hogy egy késő direkt várakoztat-e meg minket, vagy tényleg nem áldotta meg a sors túl sok időérzékkel. Ha esetleg mi is késünk, akkor a direkt késő nem fog megvárni minket, vagy ha mégis, akkor borzasztó dühös lesz ránk. A szándékolatlanul késő azonban minden további nélkül fog várakozni.

Forrás: