Örökifjú hangszálak!

Azokat, akik a hangjukból ének, bizonyára gyakran foglalkoztat a kérdés, vajon mennyi időre van egy hangszál hitelesítve, lehetséges-e, hogy valaki egész élete során ugyanolyan színvonalon tudjon énekelni, vagy idővel el kell fogadni, hogy a hangszálak is megöregednek, csakúgy, mint bármely más szervünk.

Azokat, akik a hangjukból ének, bizonyára gyakran foglalkoztat a kérdés, vajon mennyi időre van egy hangszál hitelesítve, lehetséges-e, hogy valaki egész élete során ugyanolyan színvonalon tudjon énekelni, vagy idővel el kell fogadni, hogy a hangszálak is megöregednek, csakúgy, mint bármely más szervünk. És, ha igen, léteznek-e olyan gyakorlatok vagy technikák, netán műtéti eljárások, melyekkel gátat lehetne szabni ennek a folyamatnak?

Andrea Leap, a Minneapolisi MacPhail Zenei Központ hivatásos énekese és oktatója úgy véli, minden azon múlik, ki hogyan bánik a hangjával. Véleménye szerint az énekeseket ugyanúgy kell elképzelni, mint a sportolókat, vagyis, ha valaki nem edzi eleget a hangját, ugyanúgy kijön a formából, ahogy egy futó, ha kihagy egy edzést.

Placido Domingo operaénekes például még 71 évesen is nagyszerű áriákat ad elő, mivel hangszálai kitűnő formában vannak. Ez jó egészségi állapotának, a megfelelő mennyiségű pihenésnek és a kellő folyadékbevitelnek köszönhető, melyek mind nélkülözhetetlenek a hangszálak karbantartásához. Vele szemben a közelmúltban elhunyt Whitney Houstonról nem mondható el ugyanez, neki ugyanis kicsapongó életmódja miatt kései számai már nem értek fel a korai slágerei színvonalával.

hajzuhatag11

A hangszál izmai azonban a kor előre haladtával még a legegészségesebb életmód mellett is veszítenek erejükből és rugalmasságukból, ezért idővel egyre több erőfeszítést kell tenni a karbantartásukhoz. Amint arról dr. Steven Zeitels, a Harvard Egyetem Orvosi Karának gégesebész professzora beszámolt, idővel egyre több levegőre van szükség a tüdőből ahhoz, hogy megrezegtessük hangszálainkat, és az is előfordulhat, hogy az évek során teljesen elhasználódnak ezek a szerveink.

Egyes énekeseknél előfordul, hogy csomók keletkeznek a hangszálaikon, melyek vérzést, sebesedést is okozhatnak, hangjuk pedig ettől rekedtessé válik. Ma már sebészi úton könnyen el lehet távolítani ezeket a csomókat, maga Zeitels professzor is számos énekesen végzett ilyen műtétet, legújabban azonban egy olyan különleges gél kifejlesztésén dolgozik, mely műtét nélkül képes helyreállítani a tönkrement hangszálakat. A biogélt egyszerűen a hangszálakba kell fecskendezni, így akár már másnap színpadra állhat a páciens. Zeitels bízik benne, hogy hamarosan elkezdheti embereken tesztelni az új terméket.

Forrás: