Vegyes házasság? Hogyan?

Az amerikai társadalomban az elmúlt ötven évben sokat változott a fehérek és a feketék között kötött vegyes házasságok megítélése a Gallup évtizedek óta folytatott felmérése szerint.

A kutatásokból az is kiderült, hogy a feketék mindig is toleránsabbak voltak ebben a kérdésben. 1968-ban már a feketék 56 százaléka elfogadta a vegyes házasságot, ugyanekkor a fehéreknek csupán a 17 százaléka gondolta így. Még 1992-ben is óriási különbségeket tapasztaltak a kutatók. Amíg a feketék 70 százaléka fogadta el a vegyes házasságot, addig ez az arány a fehérek között 44 százalék volt.

yl88258g4

A kutatás szerint a fekete-fehér vegyes házasságot az átlagosnál kevésbé támogatják a déli államokban, a republikánusok, a konzervatívok, valamint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük. A legkevésbé toleráns csoportnak a 65 évnél idősebbek bizonyultak, körükben 66 százalékos a vegyes házasság támogatottság.

A kutatók szerint a vegyes házasság támogatottságának növekedése elsősorban a változó társadalmi attitűdöknek köszönhető. Ugyanakkor nem elhanyagolható a társadalom összetételének változása sem, hiszen az előítéletesebb, kevésbé haladó gondolkodású idősek aránya folyamatosan csökken a felnőtt népességen belül.

Forrás: