Egy rugóra jár az agyunk

A hatékony emlékezet kulcsfontosságú képesség a független élet megvalósításához. Az Iowa Állami Egyetem tanulmánya az elsők között derítette ki, hogy a társas kapcsolatok segítenek az agyunk fiatalon tartásában és a memória kiterjesztésében.

Agyunk frissítése

Jennifer Margrett, fejlődéstani és családtanulmányi adjunktus vezette a tanulmányt. Munkatársai Celinda Reese-Melancon az Oklahoma Állami Egyetemről és Peter Rendell az Ausztrál Katolikus Egyetemről voltak. Munkájukról a Journal of Psychology online különkiadása számolt be.

A kutatásból kiderült, hogy a házaspárok tagjai valóban segítenek egymásnak az emlékezésben. A stratégia hatékonysága azonban függ attól, hogy a partner emlékezete mennyire megbízható, mely legtöbbször az életkorral változik.

agy

“A laboratóriumomban az derült ki, hogy összességében az együttműködés általában sokat segít a legtöbb kognitív feladat során, de a memória szempontjából elég vegyes képet mutat.” – mondta Margrett. „Ha arra kérek valakit, hogy idézzen fel valamit, az elindít egy láncreakciót. Eszébe jut az egyik dolog, majd egy újabb és újabb. Ha ilyenkor közbevág a partnere, esetleg egy másik útra tereli, az megzavarja az emlékezetét. Így előfordulhat, hogy sokkal jobban teljesített volna a társa nélkül, mint vele. A kísérleti tanulmány során a középkorú párok sokkal hatékonyabban töltötték ki egymás emlékezeti hiányosságait, mint az idősebbek. Vagyis ez utóbbi korosztály esetében a két fej nem feltétlenül több az egynél.”

A kutatásban 14 iowai pár vett részt. Három pár esetében az átlagéletkor 35 év volt, ötnél 52 év, hatnál pedig 73 év.

Mindegyiküknek emlékezettel kapcsolatos feladatokat kellett elvégeznie egy társasjáték segítségével. Videora vették, ahogy játszottak, hogy megnézzék, mennyire igyekeznek segíteni egymásnak, valamint, hogy az együttműködés milyen hatással volt az emlékezetükre.

A pároknál megfigyelték a leggyakoribb együttműködő viselkedésformákat. A jobban teljesítő párok szociálisabbak voltak és jobban bíztatták egymást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.