Narancsvidék a testtájakon

A felnőtt nők 90 százalékát érinti az elsősorban a csípőtájon és combokon jelentkező narancsbőr vagy cellulitisz.

A narancsbőrös területeken rossz a bőr szöveteinek vér- és nyirokkeringése, ezért lassabb az anyagcsere. A zsírszövetben és a kötőszöveti rostok között lerakódott salakanyagok a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, és az egyenletes felület helyett egybefüggő kidudorodások keletkeznek. Amikor az elváltozás fájdalmas és gyulladt, már cellulitiszről beszélünk.

A kötőszövet gyengesége gyakran öröklött tényező, melyhez hozzáadódhat az anyagcsere- és hormonzavar, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, és a természetes öregedés tényezői. Ha narancsbőrös például a comb vagy a fenék, ott rossz a bőr szöveteinek vér és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje.

A zsírszövetben és a kötőszöveti rostokban lerakódott salakanyagok a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, s egyre nagyobb csomagocskák alakulnak ki. Mozgásszegény életmód mellett a víz és a salakanyagok távozása lelassul, részlegessé válik. Az összetapadt zsírsejtek a bőr felszíne felé vándorolnak és a laza kötőszöveten könnyen átnyomódnak, így kialakul a narancsbőr.

narancsbőr

A narancsbőr (cellulitisz) kezelése

A cellulitisz kezelése kombinált módszerekkel történik. A cél az anyagcsere fokozása, a nyirokkeringés élénkítése. Lényeges a napi 2-2,5 liter víz fogyasztása, különben a a kezelés csak napokig hatásos. A mechanikus vákuum-masszázst a nyirok-áramlás fokozásán kívül a zsírcsomók fellazítására használják. Üvegharangok és a bennük kialakított vákuum segítségével masszírozzák a kívánt területet a test két oldalán egyidejűleg. A masszírozás igen erőteljes. A vákuum-masszázs a kötőszövet átépülését is stimulálja, ez is hozzájárul a feszesebb, szebb testkontúrhoz.

A vacustyler-t eredetileg az űrhajósok vérkeringésének edzésére fejlesztették ki. A kezelés a nyirokkeringést is élénkíti, mely során a kezelt személy alsó testfelét egy hengerbe zárják. Váltakozva magasabb nyomást és enyhe szívóhatást hoznak létre. A magasabb nyomás kipréseli az ödémát a szövetekből, míg a szívóhatás a vérkeringést fokozza.

A hullám-nyirokmasszázs az alsó testfélen alkalmazott úgynevezett csúszóhullám. Az anyagcsere-élénkítő hatóanyagot tartalmazó pakolásnak azonnali nyiroködéma-mentesítő hatása van, ezért alkalmas a narancsbőr eltüntetésére.

narancsbor 2

A mélyizom-tréning szintén számítógép által vezérelt kezelés, mely az izmokat mozgatja meg. Két programot tartalmaz: az egyik a szervezet saját izmaival végzett nyirokmasszázs, a másik elsősorban vízhajtó hatású, így jól alkalmazható narancsbőr ellen.

A narancsbőr elleni kezelés hasznos kiegészítője az ultrahang, amely alkalmas különböző hatóanyagok bejuttatására a bőr mélyebb rétegeibe. Emellett a folyamatos ultrahangrezgés felmelegíti a sejteket, ami élénkíti a cellulitos zsírsejtek anyagcseréjét.

Az infrakabin infravörös sugarakkal élénkíti a bőr anyagcseréjét, fokozza a keringést és az anyagcsere élénkítésével a kalória-felhasználást is jelentősen emeli. Enyhe cellulit esetén akár önmagában is megfelelő kezelés lehet. A test-tekercselés során erős anyagcsere élénkítő hatóanyagokat kennek a bőrre és utána “lélegző” fóliába csavarják a vendéget úgy, hogy a fólia megfelelő nyomást gyakoroljon mindenütt. Szakszerű felhelyezés esetén a nyomás felfelé haladva folyamatosan csökken.

narancsbor_kattide4

A narancsbőr kezeléseket a kezelt személy alkata szerint alkalmazzák. A rosszul megválasztott kezelés akár teljesen hatástalan is lehet, még ha egyébként szakszerűen is végzik. A tüneti kezelést követően az utókezelés is fontos. A bőséges folyadékfogyasztás és a narancsbőr elleni rendszeres torna, testmozgás fokozza a cellulitisz kezelés hatékonyságát.

Tippet és praktikák a narancsbőr csökkentésére és eltüntetésére:

  • Méregtelenítés
  • Hideg-meleg váltófürdő
  • Cellulitisz ellenes krémek, zselék
  • Masszázs
  • Nyirokmasszázs
  • Szauna
  • Tengeri sós fürdő
  • Szilíciumpótlás (kötőszövet-erősítő)
  • Pakolások
  • Testmozgás

Véleményem szerint a legjobb ellenszer a testmozgás, a fenék, derék és a comb izmainak erősítése, napi 10-15 perces tornával.

Forrás: