Ápolt ajkak, szép mosoly!

A forró nyári napokon nem elég, ha bőrünket óvjuk az erős napfénytől, ajkunkat is védeni kell a kiszáradástól, az UV-A és UV-B sugárzástól

Az ajakbalzsamok története a 20. század elejére vezethető vissza, s Charles Browne Fleet nevéhez köthető, aki kézzel gyártott ceruza alakú ápoló készítményeket árult saját gyógyszertárából.

Mi is az ajakbalzsam?

A szőlőzsírok alapvető célja – beleértve a tápláló vajakat és kenőcsöket is – hogy védje ajkunkat. Tartalmaznak egy bizonyos nedvesítő hozzávalót, ami megakadályozza a folyadékveszteséget, a száj kicserepedését, s szép egészséges színt kölcsönöz neki.

Miből is készül?

A leggyakoribb hozzávaló a vazelin. A természetes alapanyagú balzsamok esetében kőolaj alapú hidratálokat, shea-vajat vagy napraforgóolajat alkalmaznak.

Lanolinos készítmények

A lanolint igen gyakran használják kozmetikai termékekhez. A lanolin tisztított gyapjúzsír, melyet, a juhok faggyúmirigyeiből nyernek, s mely tökéletes a kiszáradt, hámlott, kirepedezett ajkakra.

Balzsamok és wax

A wax innováció volt az ajakbalzsamok történetében. Segítségével a készítmények sokkal tovább fent maradnak az ajkakon s nem kenődnek.

Mentol és kámfor elegye

A mentol és a kámfor közös használata enyhe érzéstelenítőként hat, hogy a fájdalmas irritált ajkakat megnyugtassa. A mentolnak köszönhetően kellemes bizsergető érzést érezhetünk. A két összetevőnek köszönhetően ajkunk enyhén megdagad, így teltebbnek, kisimultabbnak tűnhet.

borsmenta2

Napolaj az ajkakért

A napolaj nem csupán véd az erős, káros sugárzástól, de antioxidánsokkal táplálja is ajkunkat. Emellett C és E vitamin tartalmának köszönhetően javítja a bőr, az ajakak hibáit, semlegesíti s bőr kollagénjét károsító sejteket.

Öregedés ellen

Az öregedés elleni balzsamok hialuron savat, amely a szövetek regenerálódásához fontos, vízmegkötő adalékokat tartalmaznak, melyek csökkentik a barázdákat.

Színezett ajkak

A legtöbb ajakbalzsam már színezéket tartalmaz, mellyel szánknak enyhe árnyalatot, csilogást adhatunk.

Érdemes mindig valamilyen ajakbalzsamot magunknál hordani, mert így nem cska védhetjük ajkunkat, de esztétikussá is varázsolhatjuk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index